Тиквеникът е най-популярната и обичана сладка баница. Съществуват стотици различни рецепти и технологии за приготовлението му. Опитате ли тази, няма да съжалявате. Приготвя се феноменално бързо, а резултатът е сочна вътрешност, наситен вкус, божествен аромат и фантастична хрупкава коричка.
Необходими продукти:
- 500 г тиква "Матилда"
- 8 бр. кори за баница
- 100 г орехи
- 50 г стафиди
- 1 ч.л. канела
- 9 с.л. кафява захар
- 30 г масло
- олио за намазване
Тиквата се измива, обелва и почиства от семките. Нарязва се на парчета и се пече 50 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор в тавичка с хартия за печене. Трябва да омекне напълно, а когато я прободете с вилица, тя да потъва вътре.
Оставя се да се охлади за кратко и се пюрира с помощта на пасатор, чопър или кухненски робот. Тази процедура можете да направите в предходен ден и да съхранявате пюрето от тиква в хладилник.
Пюрето се овкусява с канелата и се разбърква добре.
Орехите се смилат или нарязват на едри парчета.
Приготвя се силиконова форма за кекс. На дъното ѝ се накъсват 2 от корите за баница "на парцали". Поръсват се с олио.
Отгоре се разпределя една трета от тиквеното пюре.
Поръсва се с 3 с.л. захар, малко орехи и малко стафиди.
Продължава се с втори слой от две накъсани кори за баница, поръсени с олио.
Процедурата се повтаря - отново слой пюре, захар, орехи и стафиди.
Следва трети слой кори за баница, след това последната част от пюрето, захар, орехи и стафиди.
На финала се завършва отново с последните две кори за баница, които се накъсват и се разпределят навсякъде във формата.
Върху тях се подрежда нарязаното на малки кубчета масло.
Тиквеникът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна без вентилатор за около 40-50 минути или до златисто.
Изважда се от фурната и се оставя да се охлади за кратко.
Силиконовата форма се обръща и тиквеникът се изважда от нея. Със сигурност няма да залепне, ако ползвате такава.
Ще е придобил перфектна и интересна форма на кекс. По желание се поднася с щедра поръска от пудра захар.
Съвет: Не препоръчвам да приготвяте пюрето от тиква чрез варене, а чрез печене. При варенето тиквата става прекалено водниста, което впоследствие прави и тиквеника кашкав и твърде влажен. С печенето ще избегнете тази опасност. В случай, че нямате време да си приготвите пюрето сами, бихте могли да ползвате и готово такова от търговската мрежа.
Съвет 2: Бихте могли да замените тиква "Матилда" и с други сортове - "кестенка", "цигулка", дори "Хокайдо". Матилда обаче се отличава с наситеното си оранжево месо и сладкия си вкус. Освен това няма твърде много семки. Подходяща е за приготовление на разнообразни видове десерти, кремсупи, пюрета и основни ястия.