Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мързелив тиквеник с хрупкава коричка – любов от първа хапка

В сезона на този така любим плодов зеленчук

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

Тиквеникът е най-популярната и обичана сладка баница. Съществуват стотици различни рецепти и технологии за приготовлението му. Опитате ли тази, няма да съжалявате. Приготвя се феноменално бързо, а резултатът е сочна вътрешност, наситен вкус, божествен аромат и фантастична хрупкава коричка.

Необходими продукти:

  • 500 г тиква "Матилда"
  • 8 бр. кори за баница
  • 100 г орехи
  • 50 г стафиди
  • 1 ч.л. канела
  • 9 с.л. кафява захар
  • 30 г масло
  • олио за намазване

Снимка: Ивайла Тодорова

Тиквата се измива, обелва и почиства от семките. Нарязва се на парчета и се пече 50 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор в тавичка с хартия за печене. Трябва да омекне напълно, а когато я прободете с вилица, тя да потъва вътре.

Оставя се да се охлади за кратко и се пюрира с помощта на пасатор, чопър или кухненски робот. Тази процедура можете да направите в предходен ден и да съхранявате пюрето от тиква в хладилник.

Пюрето се овкусява с канелата и се разбърква добре.

Орехите се смилат или нарязват на едри парчета.

Приготвя се силиконова форма за кекс. На дъното ѝ се накъсват 2 от корите за баница "на парцали". Поръсват се с олио.

Снимка: Ивайла Тодорова

Отгоре се разпределя една трета от тиквеното пюре.

Поръсва се с 3 с.л. захар, малко орехи и малко стафиди.

Снимка: Ивайла Тодорова

Продължава се с втори слой от две накъсани кори за баница, поръсени с олио.

Процедурата се повтаря - отново слой пюре, захар, орехи и стафиди.

Снимка: Ивайла Тодорова

Следва трети слой кори за баница, след това последната част от пюрето, захар, орехи и стафиди.

Снимка: Ивайла Тодорова

На финала се завършва отново с последните две кори за баница, които се накъсват и се разпределят навсякъде във формата.

Върху тях се подрежда нарязаното на малки кубчета масло.

Снимка: Ивайла Тодорова

Тиквеникът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна без вентилатор за около 40-50 минути или до златисто.

Изважда се от фурната и се оставя да се охлади за кратко.

Силиконовата форма се обръща и тиквеникът се изважда от нея. Със сигурност няма да залепне, ако ползвате такава.

Снимка: Ивайла Тодорова

Ще е придобил перфектна и интересна форма на кекс. По желание се поднася с щедра поръска от пудра захар.

Съвет: Не препоръчвам да приготвяте пюрето от тиква чрез варене, а чрез печене. При варенето тиквата става прекалено водниста, което впоследствие прави и тиквеника кашкав и твърде влажен. С печенето ще избегнете тази опасност. В случай, че нямате време да си приготвите пюрето сами, бихте могли да ползвате и готово такова от търговската мрежа.

Съвет 2: Бихте могли да замените тиква "Матилда" и с други сортове - "кестенка", "цигулка", дори "Хокайдо". Матилда обаче се отличава с наситеното си оранжево месо и сладкия си вкус. Освен това няма твърде много семки. Подходяща е за приготовление на разнообразни видове десерти, кремсупи, пюрета и основни ястия.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио стафиди тиква кафява захар канела кори за баница

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче