Две от многобройните причини да включите сьомгата в седмичния си план за хранене са следните - приготвя се бързо и всички на масата със сигурност ще я харесат.
Какво ще кажете за малко разнообразие, в което да включим и еърфрайъра?
Печената сьомга е класика, но маринована преди това тя се превръща в истинки триумф за сетивата. От богатата на умами мисо паста - основен герой в маринатата, която ще ви предложим - до пикантния пресен джинджифил и хрупкавите крайчета на рибата, получени от горещи въздух на еърфрайъра, тази рецепта ще ви изстреля на съвсем различно кулинарно ниво. Но най-хубавата част е, че сьомгата, заедно с гарнитурата от хрупкави броколи, ще е готова за 20 мин.
За максимален вкус ще трябва да мариновате рибата за около час. Притиснати ли сте от времето обаче, може да намалите минутите наполовина. В този случай ще трябва да се сбогувате и с част от интензивните вкусове.
Температурата на еърфрайъра, на която ще печете сьомгата, е 200 градуса. По-дебелите филета ще се нуждаят от 12 минути, а по-тънките ще са готови за около 8 минути. Опитайте се да не разчитате само на времето. Търсете и външни белези, които да ви подскажат, че е време рибата да бъде сервирана, за да не я пресготвите. Тя трябва да е златисто-кафява, с леко хрупкави краища. Също така месото е добре да се отделя лесно от кожата, когато го натиснете с вилица.
Сега нека пристъпим и към рецептата.
Необходими продукти:
За маринатата:
- Около 2.5 см парче пресен джинджифил, настърган на ситно
- 1 скилидка чесън, настъргана на ситно
- 2 с.л. мисо паста (светла)
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. мед
- 2 с.л. сусамово олио
- Прясно смлян черен пипер
- Щипка сол
Останали продукти:
- 2 филета от сьомга
- 1 средна глава броколи
- 2 ч.л. зехтин
- Щипка сол
Начин на приготвяне:
- За да приготвите маринатата, смесете мисо пастата, соевия сос, меда, сусамовото олио, щипката сол и щипката черен пипер. Разбъркайте с телена бъркалка, докато не получите възможно най-гладка смес. И да останат бучици, не е проблем.
- Подсушете филетата от сьомга с кухненска хартия и ги поставете в подходяща купа, в която да успеят да се покрият добре от маринатата. Подредете ги с кожата нагоре.
- Залейте ги с маринатата, покрийте съда и го оставете в хладилника за час.
- Когато времето мине, извадете рибата на стайна температура, докато приготвяте броколите.
- Загрейте предварително еърфрайъра на 190 градуса. Разделете главата броколи на розички, а след това ги поръсете с малко сол, черен пипер и зехтина.
- Сложете броколите в кошницата на еърфрайъра. Гответе ги за 7-8 минути, или докато придобият леко златист загар и станат хрупкави. Когато са готови, извадете ги в чиния, покрийте ги с алуминиево фолио, за да останат топли.
- Загрейте еърфрайъра до 200 градуса.
- Преди да сложите сьомгата, напръскайте кошницата със спрей за готвене или с малко олио.
- Извадете рибата от маринатата. Поставете я в кошницата с кожата надолу.
- Гответе, докато придобие златисто-кафяв цвят, а краищата станат хрупкави - около 8-12 мин.
- Сервирайте сьомгата с гарнитурата от броколи.