Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да си сготвим калмари като шеф готвачи

Ще са ви необходими няколко продукта и голяма доза ентусиазъм


Калмарите са любима на мнозина морска храна, станала особено популярна у нас в последните години. Всъщност, тези морски обитатели са част от кухнята на доста страни по света. Испанците и италианците ги прибавят към паелята и ризотото, както и към различни супи и паста, докато в Португалия може да ги откриете в ястие като лулас - набучени на шиш и изпечени на скара туби от калмари с чушки и лук. В Корея пресните калмари често се сервират дълбоко пържени, поляти с горчица или чили сос, поднесени в листа от марули.

Ако се гмурнем в дълбините на световните океани, ще открием, че там има около 300 вида от тези водни обитатели, но по-малко от 12 техни разновидности съставляват почти целия световен пазар.

Големината на екземплярите, които стигат до кухните, са около 30 см. Калмарите се поддават на бързи, високотемпературни методи на готвене, сред които са печенето на скара, сотирането и дълбокото пържене. Могат обаче да се консумират и сурови в суши.

На пазара тези обитатели на океана се намират пресни, консервирани, замразени, сушени и мариновани. Също като на сепията, мастилото им се използва за оцветяване на паста и ризото.

Въпреки че пипалата са годни за консумация и често присъстват в чинията, която ви сервират в ресторанта, в тялото се намира основната част от месото. То се среща под наименованието туба и преди да се сготви може да се оформи предварително на правоъгълни парчета, на кръгчета или да се напълни. Вкусът му има орехова нотка и ако е сготвено както трябва, ще се топи в устата.

Пържените и панирани калмари често са сред най-предпочитаните. Обикновено се сервират със сос "Айоли" с чесън или сос "Маринара".

Нека видим как лесно да си ги приготвите у дома като истински професионалист.

Панирани калмари

Необходими продукти:

  • 450 г нарязани на кръгчета калмари
  • 300 мл слънчогледово олио за пържене
  • 2/3 чаша брашно
  • 4 големи яйца
  • 1 и ½ чаши грис
  • Сол на вкус
  • 1 лимон, нарязан на дебели лодки

Начин на приготвяне:

  1. С кухненска хартия попийте излишната влага от калмарите
  2. Разпределете всички съставки за панировката в отделни съдове (брашното, яйца и гриса)
  3. Потопете всяко кръгче калмар в брашното, яйцето и накрая - в гриса, като следвате стриктно тази последователност.
  4. Загрейте мазнината до готовност и изпържете за 1-2 минути панираните калмари, докато не придобият златист цвят.
  5. Сложете ги да се изцедят върху кухненска хартия, посолете ги и ги сервирайте веднага с резените лимон.

Дайте оценка:

Тагове: лимон бяло брашно калмари

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче