Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да си приготвите червен винен оцет у дома е фасулска работа

За подготовката му ще са ви необходими само няколко минути


Червеният винен оцет е чудесен овкусител на салата и ястия и неизменна част от някои дресинги. Същото така той има широка употреба в приготвянето на някои сосове.

Въпреки че лесно може да се сдобиете с него от магазина, ако си го приготвите у дома, ще установите богатството от вкусове, които притежава. Освен това виненият оцет е един от най-лесните за приготвяне ферментирали продукти, за чиято подготовка ще са ви нужни буквално няколко минути.

За целта ще ви е необходимо хубаво червено вино - такова, което бихте сервирали на гостите си например, и непастьоризиран оцет. Не, че вино с по-ниско качество не би свършило работа, но със сигурност вкусът на крайния резултат няма да ви очарова особено. Съдържанието на алкохол трябва да бъде между 10 и 11 градуса.

Тук процесът на ферментация се подпомага от захарите в алкохолната напитка. Необходим ви е домашен ябълков оцет, тъй като той съдържа така наречената оцетна "майка" - бактерия, носеща името Mycoderma aceti. Тя драстично ще скъси времето за ферментация и ще превърне алкохола в оцетна киселина.

С повече търпение и сами може да си приготвите оцетна майка, като смесите равни части бял оцет и червено вино в стъклен съд, покриете го с тензух, така че да предпазите сместа от влиянието на кислорода. След това ви остава просто да чакате. Оцетната гъба ще порасне за около две седмици, а течността ще придобие остри кисела миризма и вкус. Готовият оцет може да използвате за повторно правене на винен оцет.

Необходими продукти:

  • 750 мл червено вино
  • 1 ч.ч. домашен ябълков оцет с оцетна гъба

Начин на приготвяне:

  1. В голям буркан сипете виното и оцета и ги разбъркайте добре с дървена лъжица.
  2. Покрийте съда с марля. Захванете я за гърлото с гумен ластик, за да не мърда.
  3. След около две седмици вижте какъв е напредъкът на ферментацията. След този период оцетната майка вече трябва да се е появила на дъното на буркана.
  4. Ако предпочитате по-силно кисел вкус, оставете оцета да ферментира още.
  5. Когато течността е придобила желания от вас кисел вкус, прецедете го, преместете оцетната майка в подходяща бутилка, след което налейте и оцета. Затворете плътно и се наслаждавайте на домашно приготвения ви червен винен оцет.

Дайте оценка:

Тагове: винен оцет

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче