В магазинчетата за ядки от едно време, когато не се срещаше чак такова разнообразие, след фъстъците и слънчогледовите семки най-често срещаният вид ядки беше леблебията. Малките и жълтеникави на цвят хрупкави зрънца всъщност са изпечен нахут, който намира все по-често място на трапезата ни под формата на хумус, салати и различни ястия.
Да си приготвите леблебия у дома е изключително лесно и приятно занимание. Предимството тук е, че може да сложите подправки по ваш вкус и да я направите толкова солена, колкото предпочитате.
Леблебията е чудесно мезе, заменящо пакетираните храни, което едновременно с удоволствието ви доставя хранителни вещества като протеини и витамини. Затова изобщо не се замисляйте, а въведете нещо ново за хрупкане по време на любимите ви филмови вечери.
Освен това, така изпеченият нахут се превръща в интересна добавка към свежи салати, допълвайки хранителната им стойност.
Необходими продукти:
- 1 х 400 г консерва нахут, отцеден
- 1 ч.л.олио
- 2 ч.л. пушен червен пипер
- 2 ч.л. смлян кимион
- 2 ч.л. смлян кориандър
- ½ ч.л. лют пипер
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Изсипете нахута в купа и го смесете с олиото, пушения червен пипер, кимиона и кориандъра заедно с голяма щипка сол.
- Разбъркайте добре, докато нахутът се покрие с подправките, след това го изсипете върху тава за печене, покрита с пергаментова хартия.
- Печете нахута за 35 минути, като раздрусвате тавата от време на време, така че зрънцата да станат хрупкави.
- Оставете ги да изстинат, а за да ги запазите за по-дълго време, съхранявайте в херметически затворен контейнер.