Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да си направим домашна леблебия

Без никакво усилие


В магазинчетата за ядки от едно време, когато не се срещаше чак такова разнообразие, след фъстъците и слънчогледовите семки най-често срещаният вид ядки беше леблебията. Малките и жълтеникави на цвят хрупкави зрънца всъщност са изпечен нахут, който намира все по-често място на трапезата ни под формата на хумус, салати и различни ястия.

Да си приготвите леблебия у дома е изключително лесно и приятно занимание. Предимството тук е, че може да сложите подправки по ваш вкус и да я направите толкова солена, колкото предпочитате.

Леблебията е чудесно мезе, заменящо пакетираните храни, което едновременно с удоволствието ви доставя хранителни вещества като протеини и витамини. Затова изобщо не се замисляйте, а въведете нещо ново за хрупкане по време на любимите ви филмови вечери.

Освен това, така изпеченият нахут се превръща в интересна добавка към свежи салати, допълвайки хранителната им стойност.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 1 х 400 г консерва нахут, отцеден
  • 1 ч.л.олио
  • 2 ч.л. пушен червен пипер
  • 2 ч.л. смлян кимион
  • 2 ч.л. смлян кориандър
  • ½ ч.л. лют пипер

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Изсипете нахута в купа и го смесете с олиото, пушения червен пипер, кимиона и кориандъра заедно с голяма щипка сол.
  3. Разбъркайте добре, докато нахутът се покрие с подправките, след това го изсипете върху тава за печене, покрита с пергаментова хартия.
  4. Печете нахута за 35 минути, като раздрусвате тавата от време на време, така че зрънцата да станат хрупкави.
  5. Оставете ги да изстинат, а за да ги запазите за по-дълго време, съхранявайте в херметически затворен контейнер.

Дайте оценка:

Тагове: нахут

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче