Един от най-важните фактори, които са определящи за нашето здраве, е кръвната група. Мнозина смятат, че ако се съобразим с нея, когато избираме менюто си, можем да подобрим общото си здравословно състояние. Доста хора използват тази диета и в борбата с наднорменото тегло. Нека разгледаме кои храни са най-подходящи за всяка една кръвна група.
Кръвна Група A
Хората с кръвна група А обикновено имат чувствителна имунна система и се нуждаят от диета, богата на растителни продукти. Тези хора често се чувстват добре, когато консумират:
- Зеленчуци: Броколи, спанак, моркови, тиквички.
- Плодове: Ягоди, череши, сливи, ананас.
- Зърнени култури: Овес, ориз, киноа.
- Протеини: Тофу, риба (особено треска), пилешко месо.
- Млечни продукти: Мляко и сирене в умерени количества.
Избягвайте червеното месо, пшеницата и кашкавала.
Кръвна Група B
Хората с кръвна група B имат силна имунна система и метаболизъм, който може да обработва различни видове храни. За тях препоръчителната диета включва:
- Месо: Пилешко, агнешко, заешко.
- Риба: Сьомга, пъстърва, херинга.
- Млечни продукти: Кисело мляко, извара.
- Зеленчуци: Зеле, карфиол, чушки, аспержи.
- Плодове: Грозде, банани, сливи.
Избягвайте царевицата, лещата и фъстъците.
Кръвна Група AB
Хората с кръвна група AB имат уникална комбинация от характеристики на групите A и B. Те трябва да следват балансирана диета, която включва елементи от двете групи:
- Месо: Пуешко, заешко, пилешко.
- Риба: Треска, скумрия, сардини.
- Млечни продукти: Козе мляко, кисело мляко.
- Зеленчуци: Спанак, броколи, моркови, зеле.
- Плодове: Ананас, грозде, сливи.
Избягвайте пшеницата, царевицата и боба.
Кръвна Група 0
И двете групи - нулева положителна и нулева отрицателна - имат много общи характеристи и именно тях ще разгледаме. Представителите на нулевите групи имат високи нива на стомашна киселина и бърз метаболизъм. Те се нуждаят от диета, богата на протеини и ниско съдържание на въглехидрати:
- Месо: Говеждо, агнешко, пуешко.
- Риба: Скумрия, сардини, аншоа.
- Зеленчуци: Броколи, спанак, моркови, чушки.
- Плодове: Кайсии, праскови, малини.
- Мазнини: Ленено масло, зехтин.
Избягвайте зърнените култури, бобовите растения и млечните продукти. Пийте повече вода.
*Текстът има за цел да информира и не замества консултацията със специалист