Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За уикенда: Три предложения за баница с месо

Ще си оближете пръстите

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

За страстните кулинари разнообразието и експериментирането в кухнята е част от живота и доброто настроение. Ето няколко варианта за баница с месо, с които никога няма да ви е скучно, докато готвите. Резултатите са много вкусни и с тях определено ще впечатлите всеки, който опита крайния резултат.

Баница с пилешка кайма

Тя е идеална за вечеря през седмицата или за някое тържествено събиране. Запържете смляното пилешко месо, докато стане златисто. След това добавете наситнени чушки, лук, моркови и чесън. Подправете плънката с билки като риган, мащерка и босилек, след което я оставете да изстине леко. Редувайте я с корите и после я залейте с 2 ч.ч. прясно мляко, разбъркано с две яйца.

Снимка: iStock by Getty Images

Със свинско, гъби и чесън

Крехкото свинско филе се съчетава перфектно с ароматните гъби и чесъна, като така дава неустоим вкус с всяко следващо парче.

Започнете като задушите нарязаното на ситно свинско в 1 с.л. краве масло, докато покафенее. Извадете месото от тигана и задушете нарязаните гъби, заедно с чесъна. Върнете мръвките в тигана и изсипете чаша бяло вино. Намалете огъня и оставете плънката да къкри, докато се сгъсти. Между корите сложете и малки парченца топено сирене. Залейте баницата със сос от 2 с.л. заквасена сметана, 50 мл готварска сметана и сока от половин лимон, разбити с 1 с.л. зехтин. 5 мин. преди да е готова, можете да я извадите, да настържете малко кашкавал и да я върнете обратно във фурната, за да се разтопи.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

С телешко и моцарела

Прекрасният баланс между сочно телешко, разтопена моцарела и ароматни билки превръщат тази баница в специалитет, който не е за изпускане. Смесете зехтин, лимонов сок, чесън, розмарин и сол. Нарежете месото на малки парчета, начукайте ги, за да станат по тънки и ги намажете обилно с маринатата. Оставете ги в хладилника за час.

Загрейте един тиган на силен огън и запържете мръвките с малко мазнинка. Минете ги през блендер или чопър, за да станат на трохички. Тук най-вкусен става вариантът с оформянето на по-малки квадратни или триъгълни банички. Вземете две или три пласта от готовите кори за баница, сложете малко от телешкото, поръсете с моцарела и добавете малко настъргани домати. Завийте в желаната от вас форма и печете в предварително загрята фурна, като използвате намаслена тавичка. Сервирайте с кисело мляко.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло чесън розмарин мащерка домати моркови свинско телешко кайма пилешко риган яйца червени чушки прясно мляко заквасена сметана кисело мляко лимонов сок кашкавал моцарела гъби босилек кромид лук топено сирене