За страстните кулинари разнообразието и експериментирането в кухнята е част от живота и доброто настроение. Ето няколко варианта за баница с месо, с които никога няма да ви е скучно, докато готвите. Резултатите са много вкусни и с тях определено ще впечатлите всеки, който опита крайния резултат.
Баница с пилешка кайма
Тя е идеална за вечеря през седмицата или за някое тържествено събиране. Запържете смляното пилешко месо, докато стане златисто. След това добавете наситнени чушки, лук, моркови и чесън. Подправете плънката с билки като риган, мащерка и босилек, след което я оставете да изстине леко. Редувайте я с корите и после я залейте с 2 ч.ч. прясно мляко, разбъркано с две яйца.
Със свинско, гъби и чесън
Крехкото свинско филе се съчетава перфектно с ароматните гъби и чесъна, като така дава неустоим вкус с всяко следващо парче.
Започнете като задушите нарязаното на ситно свинско в 1 с.л. краве масло, докато покафенее. Извадете месото от тигана и задушете нарязаните гъби, заедно с чесъна. Върнете мръвките в тигана и изсипете чаша бяло вино. Намалете огъня и оставете плънката да къкри, докато се сгъсти. Между корите сложете и малки парченца топено сирене. Залейте баницата със сос от 2 с.л. заквасена сметана, 50 мл готварска сметана и сока от половин лимон, разбити с 1 с.л. зехтин. 5 мин. преди да е готова, можете да я извадите, да настържете малко кашкавал и да я върнете обратно във фурната, за да се разтопи.
С телешко и моцарела
Прекрасният баланс между сочно телешко, разтопена моцарела и ароматни билки превръщат тази баница в специалитет, който не е за изпускане. Смесете зехтин, лимонов сок, чесън, розмарин и сол. Нарежете месото на малки парчета, начукайте ги, за да станат по тънки и ги намажете обилно с маринатата. Оставете ги в хладилника за час.
Загрейте един тиган на силен огън и запържете мръвките с малко мазнинка. Минете ги през блендер или чопър, за да станат на трохички. Тук най-вкусен става вариантът с оформянето на по-малки квадратни или триъгълни банички. Вземете две или три пласта от готовите кори за баница, сложете малко от телешкото, поръсете с моцарела и добавете малко настъргани домати. Завийте в желаната от вас форма и печете в предварително загрята фурна, като използвате намаслена тавичка. Сервирайте с кисело мляко.