Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За свети Валентин: Меню за влюбени

Любовта първо минава през стомаха


Свети Валентин е празникът, който разделя хората на два лагера - онези, които го обожават, и тези, които смятат, че е прекалено комерсиален. Но независимо от личното отношение, денят е чудесен повод да покажем любов и внимание на човека до нас. Корените му се крият дълбоко в римската история, където се разказва за свещеник на име Валентин, който тайно венчавал влюбени, въпреки забраната на императора. Осъден на смърт, той изпратил прощално писмо на любимата си, подписано "От твоя Валентин", с което поставил началото на традицията да се разменят послания за любов.

Снимка: iStock by Getty Images

Днес празникът се отбелязва с цветя, подаръци и романтични жестове, но нищо не може да се сравни с приготвянето на домашна вечеря с внимание и любов. Вместо да резервираме място в претъпкан ресторант, можем да създадем уютна атмосфера у дома, като поднесем специално приготвено меню.

Вечерята за Свети Валентин не е само въпрос на храна, а на усещане - свещи, музика и ароматни ястия, които събуждат сетивата. Нежните вкусове, съчетани с любимата напитка, ще направят вечерта незабравима и ще покажат, че най-ценният подарък е времето, което посвещаваме на любимия човек.

Менюто за този ден трябва да е добре балансирано - да съчетава лекота и удоволствие, да не бъде твърде тежко, но и да носи усещане за празничност. Началото може да е с елегантно предястие, което да събуди апетита, последвано от основно ястие, което впечатлява както с вкус, така и с визия. А десертът - той трябва да бъде наслада за небцето и завършек на романтичната вечер.

Снимка: iStock by Getty Images

Ето едно предложение за перфектно празнично меню, което ще очарова половинката ви.

Предястие: Салата с прошуто, рукола и нар

Необходими продукти за 2 порции:

  • 50 г рукола
  • 100 г прошуто
  • 50 г сирене пармезан, на тънки люспи
  • ½ нар, зърната
  • 1 с. л. балсамов оцет
  • 2 с. л. зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Измийте руколата и я разпределете в две чинии.
  2. Добавете нарязаното на тънки ивици прошуто.
  3. Поръсете с пармезанови люспи и зърната от нара.
  4. В малка купичка смесете балсамовия оцет, зехтина, солта и черния пипер. Разбъркайте добре и полейте салатата непосредствено преди сервиране.

Основно: Сочни пилешки гърди с гъбен сос и пюре от батат

Необходими продукти за 2 порции:

  • 2 пилешки филета, по 150 г
  • 1 с. л. масло
  • 1 с. л. зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус

За соса:

  • 150 г печурки, нарязани на тънки филийки
  • 1 скилидка чесън, накълцана
  • 100 мл готварска сметана
  • 50 мл бяло вино
  • Сол и черен пипер на вкус

За пюрето:

  • 1 среден батат, около 250 г
  • 20 мл прясно мляко
  • 1 с. л. масло
  • Щипка сол

Начин на приготвяне:

  1. Обелете батата, нарежете го на парчета и го сварете до омекване. Отцедете и пасирайте с млякото, маслото и солта до гладка текстура.
  2. Овкусете пилешките филета със сол и черен пипер. Загрейте зехтина и маслото в тиган и запържете месото по 4-5 минути на страна, докато придобие златиста коричка. Извадете го и оставете настрани.
  3. В същия тиган задушете гъбите и чесъна за 3-4 минути. Деглазирайте с бялото вино и оставете алкохолът да се изпари.
  4. Добавете сметаната, овкусете със сол и черен пипер и гответе 2-3 минути, докато сосът се сгъсти.
  5. Върнете пилешките гърди в тигана и ги оставете за още минута-две, за да поемат аромата на соса.
  6. Сервирайте с пюрето от батат, като завършите с малко прясно смлян черен пипер.

Десерт: Шоколадово суфле с течен център

Необходими продукти за 2 порции:

  • 100 г черен шоколад (70% какао)
  • 50 г масло
  • 2 яйца
  • 50 г захар
  • 1 с. л. брашно
  • ½ ч. л. ванилов екстракт
  • Щипка сол
  • Какао за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Разтопете шоколада с маслото на водна баня или в микровълнова. Разбъркайте до гладка смес.
  2. В купа разбийте яйцата със захарта, докато станат пухкави. Добавете ванилията и щипка сол.
  3. Прибавете разтопения шоколад и разбъркайте внимателно. Накрая пресейте брашното и го добавете към сместа.
  4. Намажете две формички за суфле с масло и поръсете с какао. Разпределете шоколадовата смес.
  5. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за 9-10 минути. Вътрешността трябва да остане леко течна.
  6. Оставете суфлето да се охлади за 1-2 минути, след което сервирайте топло, поръсено с пудра захар или с топка ванилов сладолед отстрани.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло чесън рукола пилешко прясно мляко готварска сметана сладки картофи пармезан печурки прошуто нар

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче