Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Напоследък сьомгата се превърна в кралицата на рибите.

Заради хранителните си качества, богат вкус и бързото приготвяне, тя застава в основата на много диети и е предпочитана сред любителите на здравословното хранене.

Нека сега видим няколко любопитни факта за сьомгата, които си заслужава да научим.

Каротеноиди: Месото на сьомгата има удивителен цвят, който варира от оранжево до червено. Това се дължи на съдържащите се в него каротеноидни пигменти - особено полезни за тялото в борбата със свободните радикали.

Диета: Въпреки високото си съдържание на мазнини, сьомгата се счита за отличен съюзник в нискокалоричните диети за отслабване. Освен богата на хранителни вещества, тя потиска и апетита.

На скара: Сьомгата се готви много лесно. Често се пече на скара заради мазнината в месото ѝ. Чудесна е овкусена с подправки и полята със сос.

Сърце: Този вид риба е изключително пелезен за сърцето, тъй като е богат на антиоксиданти. Ако се консумира редовно, сьомгата спомага за разреждането на кръвта.

Пушена сьомга: Това, което наистина вдъхновява гастрономите по света е пушената сьомга. Изкуството на опушването е и точна наука, чиято тайна се крие в различните държави, като често знанието се предава от едно поколение на друго.

Известни личности: Между знаменитостите и сьомгата витае истинска любов и то не заради интересния цвят на месото ѝ. Причината се крие в потенциалния лифтинг ефект, който може да предизвика у тялото след продължителна консумация. Мадона, Брус Уилис и Дженифър Лопес са само част от списъка със звездни имена, опитали едномесечната диета със сьомга, която обещава бързо изглаждане на бръчките на лицето.

Кисело мляко: Маринована в кисело мляко сьомга или полята със сос на тази основа е добър избор за изящен завършек на ястието. Дори комбинацията да ви се струва налудничава, опитайте. Няма да сбъркате.

Дайте оценка:

Тагове: риба

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче