Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

С идването на пролетта от позаспалата земя се появяват и първите стръкчета коприва.

Младите стебълца и листа са най-полезни именно в този период на годината. Тогава са ѝ най-богати на хранители вещества, нужни на организма, за да се подготви за топлите месеци.

Копривата е нискокалорична, но е пълна с флавоноиди, полизахариди, танини, минералните соли калий, калций, желязо и магнезий, както и с витамините А, С, D и К. Според билкари тя проявява силно действието си под формата на чай, действайки благоприятно на възпалителни процеси, проблеми с храносмилането и др. От листата се прави масло, което обаче се използва единствено и само за козметични и медицински цели.

В българската народна кухня не липсват ястия с коприва. Тук я слагаме в баницата, правим каша или я готвим с ориз. С какво обаче е известно това криещо в себе си безброй ползи за тялото растение по света, нека да видим.

Рецепта: Според някои британски учени най-старата рецепта на територията на Великобритания е свързана с копривата. Това е пудингът от коприва, за който се смята, че датира отпреди 6 хил. години. Освен нея, за приготвянето му са необходими глухарче, киселец, ечемичено брашно, вода и сол.

Анна Каренина: В шедьовъра на Толстой супата от коприва е едно от ястията, които ядат Константин Левин и Степан Облонски.

Астрология: В древната наука зодиакалният знак Овен се свързва с копривата, която според езика на цветята, значи "жестокост". Предполага се, че това определение се дължи на жилещите ѝ власинки.

Брозновата епоха: Според археологически разкопки, направени неотдавна, копривата е била част от хранителните навици на човека още през бронзовата епоха. Учените стигат до този извод благодарение на купа, чието съдържание, след анализ, е установено, че е супа от коприва.

Бране: Копривата трябва да се бере далече от населените места и натоварените пътища. Когато се бере е препоръчително да се използват ръкавици заради жилещите листа и стебла на растението, които могат да предизвикат обриви по кожата. Щом минат термична обработка обаче опасността изчезва. Деликатният вкус на копривата е идеален за пълнежи на печива и паста, сосове, крем супи, ризото, кишове и дори десерти.

Гауда: Копривата присъства в много разновидности на сиренето гауда, което се произвежда не само в Холандия, но и във Великобритания, САЩ и Канада.

Ханс Кристиан Андерсен: В приказката "Дивите лебеди" на датския писател принцесата трябва да изработи с голи ръце ризи от коприва за своите братя, за да развали магията, направена върху тях. Всъщност, не е тайна, че растението се е използвало векове в текстилната промишленост заради влакната си.

"50 нюанса сиво": В световноизвестната поредица авторката Е. Л. Джеймс включва скандинавска рецепта за биск от риба и коприва.

Митология: При датчаните съществува вярване, че където расте коприва, има погребани елфи.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче