Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Турска или гръцка е баклавата?

Чия е кралицата на сиропираните десерти и по какво се отличават тези две нейни вариации

От Мина Димитрова, БТА

Гърция и Турция, две съседки, които винаги намират за какво да спорят, не се страхуват да кръстосат шпаги и в полето на кулинарията. Двете страни си оспорват произхода на широка гама специалитети от националната им кухня, сред които разядката "дзадзики" (гр.) или "джаджък" (тур.), кафето в джезве и дори популярното улично ястие, приготвяно от вътрешности, наричано в Турция "кокореч", а в Гърция - "кокореци".

А чия е кралицата на сиропираните десерти - баклавата, и какво отличава турския от гръцкия ѝ вариант?

Скорошно социологическо проучване за произхода на баклавата показа, че 95,4 на сто от хората в Турция твърдят, че баклавата е тяхна, докато 4,6 процента я признават за гръцка. В Гърция процентът на онези, които казват, че баклавата е гръцка, е 62,7 на сто срещу 37,3 на сто, признаващи произхода ѝ от Турция.

Гърците и турците обаче имат различни предпочитания към сладкия деликатес - докато мнозинството от гърците я предпочитат с орехи, турците, в преобладаващата си част, залагат на варианта с шамфъстък, сочи още проучването на агенция Ареда, осъществено сред 1848 души в двете страни на 14-16 юни т.г.

Освен ядките в пълнежа турската и гръцката баклава имат и други различия, свързани с формата, използването на определени подправки и дори хрупкавостта на корите, казват кулинарни експерти.

Турция и Гърция обаче съвсем не са единствените, които претендират за бащинството на десерта - Кипър и някои близкоизточни страни твърдят същото.

"Конфликтът за баклавата", тлеещ от векове, прерасна в пълномащабна война през 2006 г., когато кипърските гърци решиха да нарекат баклавата своя. Истинско кощунство според турците!", напомня Грийк рипортър.

Снимка: Unsplash

Войната се разпали, когато баклавата бе включена като кипърски гръцки десерт в брошура с десерти на Европейския съюз.

"Баклавата е десертът на султана", заявиха от Асоциацията на майсторите на баклава в Турция, а политическото ръководство в Анкара заяви, че е твърдо решено да "не загуби баклавата в полза на кипърските гърци", писа в. "Йени шафак".

Брошурата с рецепти на десерти, описани на английски език и представени с националния флаг на съответната страна, представяше баклавата като кипърски гръцки национален десерт. Това разпали допълнително гнева на Анкара, вече разгневена от опит на Кипър година по-рано да си припише и произхода на локума, писаха турски медии. През 2005 г. кипърските гърци влязоха в Книгата на рекордите Гинес с най-големия локум, с тегло от тон и половина, предизвиквайки дебати по темата чие в действителност е това лакомство.

"Да се твърди, че баклавата е гръцка, е същата глупост като да се каже, че Зевс е от Газиантеп", коментира Мехмет Аслан, тогавашният председател на търговската палата в Газиантеп - окръг, славещ се с производството на сладкия деликатес.

Турция в крайна сметка отнесе въпроса към Брюксел и в края на 2013 г. ЕС даде защитен статут на баклавата от Газиантеп. Това превърна "антепската баклава" в първия турски продукт, регистриран в списъка на Европейската комисия със защитени наименования за произход и защитени географски указания - списък, който има за цел да популяризира и защитава наименованията на качествени продукти.

Прословутата баклава от Газиантеп се приготвя от пластове тънки кори и пълнеж с крем от грис и шамфъстък. Традицията повелява турската баклава да има 40 кори.

Разположен в Югоизточната част на Турция окръг Газиантеп, или само Антеп за краткост, се слави като турска кулинарна столица. Турция е един от най-големите производители на шамфъстък в света, а Газиантеп е най-отличителната марка на страната в производството на вкусната ядка, наричана в Турция "зеленото злато". Неслучайно турците казват на ядките "антеп фъстъъ" (антепски фъстък), а не шамфъстък (от Шам - Дамаск) като нас. Според "Ню Йорк Таймс" град Газиантеп разполага със 100 магазина за баклава и произвежда 90 процента от цялата баклава, която Турция изяжда за една година.

Снимка: Unsplash

Според сведения баклавата е била създадена в древността, след което се е видоизменила в Османската империя. Някои източници твърдят, че произходът ѝ датира от асирийците, които са я приготвяли още през VIII в. пр.н.е., като са слагали нарязани ядки между безквасни плоски хлябове, потапяли са ги в мед и след това са ги пекли на примитивен огън от дърва, посочва сайтът Евгюзар. Древногръцките моряци и търговци, пътуващи до Месопотамия, открили вкуса на баклавата, пренесли рецептата в Гърция и я променили леко, посочва още сайтът. Други учени пък се застъпват за персийския ѝ произход.

През XVII в. в Османската империя се е спазвала традиция в двореца Топкапъ в Истанбул по време на Рамазан байрама да се организира парад на баклавата, на който се поднасяли подноси с прясно приготвена баклава на еничарите, за да се оцени армията и да се отдаде почит на нейната сила. Обикновено тази баклава е била напоена с розов сироп, пълнена с шамфъстък и нарязана на хапки.

Какъвто и да е произходът на десерта обаче, и турци, и гърци, а и всички останали, които са го опитвали, са единодушни в едно - вкусът му е вълшебен!

Дайте оценка:

Тагове: бяла захар шамфъстък орехи кори за баница

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче