Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Подправки за коледно настроение

Уловете духа на празника с правилните аромати

От Юлиян Илиев
Юлиян Илиев

Коледа е време за забавление, радост и семейна топлина. А за домашния уют и магията на празника голям принос имат запленяващите аромати, които се носят от всеки дом, заведение или будките с улична храна. Нека видим кои са най-характерните подправки за този неповторим празник и изобщо за зимния сезон.

Снимка: iStock by Getty Images

Канела: Топлата прегръдка на домашния уют

Тя е може би най-тачената коледна подправка, която у нас се свързва най-вече с различните видове курабийки и сладкиши. В световната кухня тя обаче се ползва и за солени ястия. Мнозина я добавят към своята чаша с горещ чай или кафе. Независимо как ще я използвате, не я пропускайте, когато планирате менюто си за празниците.

Снимка: iStock by Getty Images

Индийско орехче: Тихият шепот на празничния сезон

Множество от традиционните коледни и новогодишни ястия носят едва доловимия, но характерен аромат на тази подправка. Индийското орехче се използва и за сладки, и за солени гозби. Може да се добавя като ключова съставка към торти и кексове, както и към ястия, в които се използват картофи или яйца. То има вековна история в световната кулинария, а по нашите ширини се добавя за един по-екзотичен нюанс към ястията, които приготвяме.

Снимка: iStock by Getty Images

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Карамфил: Смелият празничен рицар

Той има много характерен и силен вкус и леко горчива нотка. Това прави карамфила идеален за греяно вино, печена шунка и всякакъв вид плодови сладкиши. В миналото се е използвал и с лечебни цели, тъй като притежава антисептични свойства. Може би няма по-ароматен начин да призовете духа на Коледа в дома си от това да включите малко карамфил в ястията и напитките си.

Снимка: iStock by Getty Images

Бахар: Идеалният завършек на всяка една симфония от вкусове

У нас той се използва най-вече на зърна за ястия с кисело зеле, най-различни печива и супи. Ако се смели обаче бахарът може да се слага в пудинги, курабийки, както и в маринати за месо или риба.

Снимка: iStock by Getty Images

Джинджифил: Искриците на веселието

Джинджифилът придава пикантна нотка на коледните рецепти и независимо дали се използва пресен или сушен, той е подходящ за широка гама от ястия и напитки. С него се подправят много сполучливо всички видове сладкиши, коктейли, топли напитки и супи. Тази подправка има доказано сгряващи свойства, а ароматът ѝ е един от емблематичните за зимните празници.

Снимка: iStock by Getty Images

Анасон: Звездата на празника

Звездовидният анасон има много атрактивна форма, но това е само допълнителен плюс от неговата употреба. Сложете го в греяно вино и чай. Ако правите печено месо, можете да запечатате мръвките предварително на тигана в малко краве масло, резени портокал, цели скилидки чесън, черен пипер и... 1-2 звездички анасон. С този деликатен аромат ще впечатлите всички близки и гости по празниците.

Снимка: iStock by Getty Images

Кардамон: Бижуто на Коледа

Изключително приложим е в различни курабийки, кексове и топли напитки. Наричан е още "Кралицата на подправките" и се използва от векове, за да придаде по-изискан вкус на всяко ястие.

Купете канистери и буркани

Никоя кухня не може без съдове за съхранение на разядки, домашно сладко, подправки и мариновани зеленчуци. Разгледайте нашата богата колекция от удобни и красиви канистери и буркани.

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: риба краве масло чесън черен пипер кисело зеле карамфил червено вино портокал свинско телешко пилешко супа торта Коледа картофи яйца кафе канела индийско орехче джинджифил шунка бахар коктейл анасон кардамон чай пудинг

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче