Коледа е време за забавление, радост и семейна топлина. А за домашния уют и магията на празника голям принос имат запленяващите аромати, които се носят от всеки дом, заведение или будките с улична храна. Нека видим кои са най-характерните подправки за този неповторим празник и изобщо за зимния сезон.
Канела: Топлата прегръдка на домашния уют
Тя е може би най-тачената коледна подправка, която у нас се свързва най-вече с различните видове курабийки и сладкиши. В световната кухня тя обаче се ползва и за солени ястия. Мнозина я добавят към своята чаша с горещ чай или кафе. Независимо как ще я използвате, не я пропускайте, когато планирате менюто си за празниците.
Индийско орехче: Тихият шепот на празничния сезон
Множество от традиционните коледни и новогодишни ястия носят едва доловимия, но характерен аромат на тази подправка. Индийското орехче се използва и за сладки, и за солени гозби. Може да се добавя като ключова съставка към торти и кексове, както и към ястия, в които се използват картофи или яйца. То има вековна история в световната кулинария, а по нашите ширини се добавя за един по-екзотичен нюанс към ястията, които приготвяме.
Карамфил: Смелият празничен рицар
Той има много характерен и силен вкус и леко горчива нотка. Това прави карамфила идеален за греяно вино, печена шунка и всякакъв вид плодови сладкиши. В миналото се е използвал и с лечебни цели, тъй като притежава антисептични свойства. Може би няма по-ароматен начин да призовете духа на Коледа в дома си от това да включите малко карамфил в ястията и напитките си.
Бахар: Идеалният завършек на всяка една симфония от вкусове
У нас той се използва най-вече на зърна за ястия с кисело зеле, най-различни печива и супи. Ако се смели обаче бахарът може да се слага в пудинги, курабийки, както и в маринати за месо или риба.
Джинджифил: Искриците на веселието
Джинджифилът придава пикантна нотка на коледните рецепти и независимо дали се използва пресен или сушен, той е подходящ за широка гама от ястия и напитки. С него се подправят много сполучливо всички видове сладкиши, коктейли, топли напитки и супи. Тази подправка има доказано сгряващи свойства, а ароматът ѝ е един от емблематичните за зимните празници.
Анасон: Звездата на празника
Звездовидният анасон има много атрактивна форма, но това е само допълнителен плюс от неговата употреба. Сложете го в греяно вино и чай. Ако правите печено месо, можете да запечатате мръвките предварително на тигана в малко краве масло, резени портокал, цели скилидки чесън, черен пипер и... 1-2 звездички анасон. С този деликатен аромат ще впечатлите всички близки и гости по празниците.
Кардамон: Бижуто на Коледа
Изключително приложим е в различни курабийки, кексове и топли напитки. Наричан е още "Кралицата на подправките" и се използва от векове, за да придаде по-изискан вкус на всяко ястие.