Супите са не само вкусни, но и изключително полезни за децата, тъй като предоставят разнообразие от витамини и минерали. Ето няколко подходящи рецепти, които доказано се харесват на малки, а и на големи.
Пилешка супа с фиде: Пилешката супа е класика в българската кухня и любима на много деца. Тя съдържа пилешко месо, моркови, картофи, лук и фиде. Лесна е за приготвяне и може да бъде обогатена с малко ориз или зеленчуци по избор.
Зеленчукова крем-супа: Основните съставки включват броколи, карфиол, моркови и картофи. След варене, зеленчуците се пасират до гладка консистенция и се добавя малко сметана или мляко.
Супа топчета: Ето една друга традиционна нашенска супа, която децата обожават. Малките топчета от кайма (телешка или смес) се варят заедно с моркови, картофи и лук. Завършва се с малко лимонов сок и пресен копър.
Доматена: Доматената супа е свежа и ароматна и особено подходяща през летните месеци. Приготвя се с пресни домати, чесън, лук и босилек. Може да се сервира студена или топла, в зависимост от предпочитанията на детето.
Спаначена: Тя е богата на желязо и други важни вещества. Приготвя се със спанак, картофи, лук и чесън. За по-богат вкус може да се добави малко сметана или кисело мляко.
С тиква: Тиквената супа е сладка и кремообразна, което я прави любима на много деца и техните родители. Основните съставки включват тиква, моркови, лук и подправки като индийско орехче и канела. Сервира се с крутони или тиквени семена, за да има и "нещо за хрупане". Много вкусна става, ако й се добави и кокосово мляко.
Леща чорба: Лещата е отличен източник на протеини и фибри, което я прави чудесен избор за менюто на малчуганите. Вари се с моркови, картофи, чесън, лук и чушки. Подправя се с червен пипер и джоджен, а могат да се добавят куркума и малко кимион на прах.