Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Най-хрупкавата салата

Да си приготвим нещо освежаващо и полезно в топлите летни дни

15’ Подготовка
5’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Ключът към успеха на тази невероятна салата са магическите свойства на водата. Потопим ли репичките, лука и краставицата в ледена баня, веднага ще им придадем допълнителна свежест и хрупкавост, както и ще освободим натуралните им аромати. Същото важи и за зеления боб и граха, които обаче първо ще бланшираме във вряща вода за няколко секунди. Като добавим и изявения вкус на дресинга, със сигурност ще впечатлим всички на масата.

Салатата, която ще приготвим, е също и много полезна. Тя се препоръчва при хора с хиперкалиемия (заболяване, при което се наблюдават завишени нива на калий в организма). Репичките, зеления фасул и краставиците са все зеленчуци с ниско съдържание на калий. Те също така притежават витамини и минерали, които помагат при високо кръвно и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 1 средна краставица, нарязана на ленти с белачка за картофи
  • 4 малки репички, на тънки шайби
  • 2 стръка пресен лук, на тънки ивици
  • 300 г зелен или жълт фасул
  • сол
  • 150 г грах
  • 3 с.л. лимонов сок
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 с.л. соев сос
  • 2 ч.л. сусамени семена
  • 1 ч.л. кафява захар
  • черен пипер

Да си подготвим зеленчуците:

Слагаме един гевгир в купа със студена вода и кубчета лед. В него потапяме лука, репичките и краставицата (преди да сме ги нарязали), притискаме ги за няколко секунди към дъното и ги оставяме така за 15 мин.

В тенджера кипваме около литър подсолена вода и варим боба за около минута, докато съвсем слабо започне да омеква. Веднага след това го прехвърляме в друга купа със същата "ледена баня" като описаната в първата стъпка с разликата, че в тази трябва да добавим и 1 ч.л. сол.

Повтаряме тази процедура и с граха като използваме същата тенджера с вряща вода и после го прехвърляме при боба в студената вода.

Вадим всички накиснати зеленчуци от водата, изцеждаме ги и ги слагаме да се подсушат върху кухненска хартия.

Да си спретнем един хубав дресинг:

В голяма купа смесваме лимоновия сок, зехтина, сусамените семена и захарта и ги разбъркваме. Поръсваме със сол и черен пипер. Нарязваме боба надлъжно по диагонал. Добавяме го в купата заедно с граха и чрез леко подхвърляне нагоре ги смесваме с дресинга. Опитваме, за да видим какъв е вкуса до тук и ако нещо не ни хареса, го коригираме.

Нарязваме репичките на шайби, краставиците на тънки ленти, а пресния лук - на тънки надлъжни ивици и ги смесваме с останалите продукти. Присипваме салатата в подходяща чиния за сервиране.

Снимка: iStock by Getty Images

Малък съвет:

Боба и граха можем да бланшираме до два дни преди да приготвим салатата. После ги покриваме с фолио и ги оставяме в хладилника. Същото важи и за дресинга. Така салатата ни ще стане още по-хрупкава и свежа.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин черен пипер пресен лук краставици кафява захар лимонов сок зелен фасул сусам соев сос репички грах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче