Ключът към успеха на тази невероятна салата са магическите свойства на водата. Потопим ли репичките, лука и краставицата в ледена баня, веднага ще им придадем допълнителна свежест и хрупкавост, както и ще освободим натуралните им аромати. Същото важи и за зеления боб и граха, които обаче първо ще бланшираме във вряща вода за няколко секунди. Като добавим и изявения вкус на дресинга, със сигурност ще впечатлим всички на масата.
Салатата, която ще приготвим, е също и много полезна. Тя се препоръчва при хора с хиперкалиемия (заболяване, при което се наблюдават завишени нива на калий в организма). Репичките, зеления фасул и краставиците са все зеленчуци с ниско съдържание на калий. Те също така притежават витамини и минерали, които помагат при високо кръвно и намаляват риска от сърдечни заболявания.
Необходими продукти:
- 1 средна краставица, нарязана на ленти с белачка за картофи
- 4 малки репички, на тънки шайби
- 2 стръка пресен лук, на тънки ивици
- 300 г зелен или жълт фасул
- сол
- 150 г грах
- 3 с.л. лимонов сок
- 3 с.л. зехтин
- 1 с.л. соев сос
- 2 ч.л. сусамени семена
- 1 ч.л. кафява захар
- черен пипер
Да си подготвим зеленчуците:
Слагаме един гевгир в купа със студена вода и кубчета лед. В него потапяме лука, репичките и краставицата (преди да сме ги нарязали), притискаме ги за няколко секунди към дъното и ги оставяме така за 15 мин.
В тенджера кипваме около литър подсолена вода и варим боба за около минута, докато съвсем слабо започне да омеква. Веднага след това го прехвърляме в друга купа със същата "ледена баня" като описаната в първата стъпка с разликата, че в тази трябва да добавим и 1 ч.л. сол.
Повтаряме тази процедура и с граха като използваме същата тенджера с вряща вода и после го прехвърляме при боба в студената вода.
Вадим всички накиснати зеленчуци от водата, изцеждаме ги и ги слагаме да се подсушат върху кухненска хартия.
Да си спретнем един хубав дресинг:
В голяма купа смесваме лимоновия сок, зехтина, сусамените семена и захарта и ги разбъркваме. Поръсваме със сол и черен пипер. Нарязваме боба надлъжно по диагонал. Добавяме го в купата заедно с граха и чрез леко подхвърляне нагоре ги смесваме с дресинга. Опитваме, за да видим какъв е вкуса до тук и ако нещо не ни хареса, го коригираме.
Нарязваме репичките на шайби, краставиците на тънки ленти, а пресния лук - на тънки надлъжни ивици и ги смесваме с останалите продукти. Присипваме салатата в подходяща чиния за сервиране.
Малък съвет:
Боба и граха можем да бланшираме до два дни преди да приготвим салатата. После ги покриваме с фолио и ги оставяме в хладилника. Същото важи и за дресинга. Така салатата ни ще стане още по-хрупкава и свежа.