Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кулинарните шедьоври на София Лорен

И нейната красива философия за храната

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

"Всичко, което виждате, дължа на спагетите", е един от легендарните цитати на неостаряващата киноикона София Лорен. Възприемана като еталон за красота и талант, боготворена от милиони хора по света, италианската актриса никога не е губила човешкия си образ и отдавна се е отрекла от определението "звезда".

88-годишната Лорен за мнозина изглежда като жена, която едва ли някога е влизала в кухнята и е пускала фурната, но истината е, че кулинарията и вкусната храна са всъщност неизменна част от нейния натюрел.

"Не ям, за да живея. Живея, за да ям", е част от философията на кинолегендата, която зад гърба си може да се похвали с десетки забележителни роли, но и с много успешни кулинарни книги.

"Моята първа готварска книга означава за мен повече от всеки филм, защото ми донесе най-голямото щастие в живота в онези тревожни дни преди раждането на Карло-младши", откровено заявява актрисата.

Изданието носи заглавието "В кухнята с любов" и излиза от печат още през 1971 г. Актрисата започва работа над кулинарната творба през 1968 г., докато живее в уединение в Женева по време на трудната си бременност преди появата на първородния син Карло Понти- джуниър. След повече от 25 години Лорен издава и втория си гурме шедьовър "Рецепти и спомени", в който разкрива любимите си автентични семейни ястия, наследени от жените в нейната фамилия.

Въпреки че е страстен хоби кулинар и истински ценител на вкусната храна, актрисата винаги е впечатлявала с шеметна фигура и бляскава визия. Диетата си тя определя като средиземноморска, но твърди, че разковничето е количеството.

Лорен разказва как цял живот се е поддавала на изкушението на всяка храна, която обича с особена страст, но никога не прекалява. На въздържание София се учи още в детството си, което преминава изключително бедно. В една от книгите си тя споделя, че тогава, виждайки, че у дома има хляб, треперела от облекчение. Защото в повечето дни, дори това нямало. Въпреки горчивите спомени и детските травми, тя винаги е обичала и продължава да обича храната.

Ето и част от нейните най-известни кулинарни шедьоври:

"Народни" спагети

Необходими продукти:

  • 400 г спагети
  • 200 г домати в собствен сос, обелени
  • 8 дафинови листа
  • 3 с.л. зехтин
  • 30 г краве масло
  • глава лук
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1/2 ч. л. канела

Начин на приготвяне:

  1. Разтопете кравето масло и добавете малко зехтин, след това сложете лука и го запържете до златисто.
  2. Добавете доматите със сока, дафиновия лист, посолете, прибавете пипера.
  3. На финала сложете канелата и оставете да ври на бавен огън около 10 минути.
  4. Сварете спагетите в подсолена вода, изцедете ги и ги залейте със соса. Сервирайте веднага.

Талиатели с песто

Необходими продукти:

  • 160 г талиатели
  • 1 връзка магданоз
  • 5 с.л. зехтин
  • 2 бр. аншоа
  • 1 шепа черни маслини
  • 40 г галета
  • Няколко кедрови ядки
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Поставете в блендера измитите и подсушени листа от магданоз, щипка сол и 4 лъжици зехтин. Междувременно сложете водата за пастата да заври.
  2. Почистете маслините от костилките и ги нарежете на четири. Запържете ги без олио в тиган с незалепващо дъно заедно с галетата.
  3. Отделно запечете на тиган и кедровите ядки.
  4. Подсолете заврялата вода и сложете пастата, като спазвате инструкциите за варене.
  5. Пак в тиган с незалепващо покритие загрейте последната лъжица зехтин и сложете рибите да се запържат леко. Разбъркайте с пестото.
  6. Отцедете пастата през гевгир и запазете малко от водата, в която е вряла.
  7. Добавете към пастата магданозеното песто и водата. След това добавете галетата с маслини и разбъркайте.

Минестроне

Необходими продукти:

  • 3 големи картофа
  • 3 малки тиквички
  • 3 моркова
  • 1/4 голяма глава целина
  • 1 голяма глава лук
  • 1 консерва сварен фасул
  • 400 г белени домати от консерва
  • 100 г дребна паста
  • 100 г бекон
  • 1/2 връзка магданоз
  • 3 с. л. зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Беконът се нарязва на кубчета и се запържва в сгорещения зехтин.
  2. Последователно се прибавят морковите, лукът и целината, също нарязани на кубчета.
  3. Когато променят цвета си, се слагат пасираните домати и малко вода. Похлупва се и се оставя да къкри на слаб огън.
  4. След около 10 минути се прибавят картофите, нарязани на кубчета, наливат се 1,2 л вода, овкусява се със сол и пипер и се оставя да ври на тих огън с капак за 10-15 минути.
  5. Към супата се прибавят тиквичките, нарязани на кубчета и пастата, налива се още малко вода, ако е необходимо, отново се похлупва и се оставя на огъня, докато пастата се свари.
  6. Накрая се слага фасулът и се оставя още няколко минути на огъня. Супата се поръсва с наситнения магданоз и се сервира.

Риба по сицилиански

Необходими продукти:

  • 1-2 големи риби
  • 1 глава лук
  • 400 г чери домати (или 1 бурканче сушени)
  • 2-3 картофа
  • 1 ч.ч. месен бульон
  • 2 ч.л. нарязани кисели краставички
  • 10-12 маслини
  • сол, черен пипер, зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Разрежете рибите по дължина и премахнете средната кост и главата.
  2. Сложете филетата в тавичка, посолете със сол и черен пипер и покрийте с кръгчета от обелен лук. Залейте със зехтин или олио.
  3. Отстрани на рибата наредете нарязани на кубчета обелени картофи, чери доматите, нарязани на половинки маслини, киселите краставички.
  4. Печете на 180 градуса 25 минути, като от време на време заливате рибата с 1-2 супени лъжици месен бульон.

Тирамису

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 5 с.л. захар
  • 170 г маскарпоне
  • 36 бр. бишкоти
  • 1 ч.ч портокалов ликьор
  • 1 к.ч. еспресо
  • 50 г настърган черен шоколад
  • ½ ч.ч. натурално какао на прах

Начин на приготвяне:

  1. Белтъците и жълтъците от яйцата се разделят.
  2. Жълтъците се смесват със захарта в средно голямо купа и се разбиват добре.
  3. Белтъците се разбиват на твърд сняг.
  4. Жълтъчната смес се комбинира с маскарпонето, след което на етапи се добавят белтъците и се бърка внимателно до получаване на кремообразна смес.
  5. В подходяща форма се нарежда един слой бишкоти. Заливат се с половината от портокаловия ликьор и половината от еспресото. Покриват се с половината от крема. Поръсват се с половината какао и настърган шоколад.
  6. Реди се втори слой бишкоти, който също се полива с ликьор и еспресо. Слага се втори слой крем. Заравнява се.
  7. Десертът се оставя за поне 12 часа в хладилник. Преди сервиране се поръсва с останалото какао и настърган шоколад.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло лук домати кафе канела спагети

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче