"Всичко, което виждате, дължа на спагетите", е един от легендарните цитати на неостаряващата киноикона София Лорен. Възприемана като еталон за красота и талант, боготворена от милиони хора по света, италианската актриса никога не е губила човешкия си образ и отдавна се е отрекла от определението "звезда".
88-годишната Лорен за мнозина изглежда като жена, която едва ли някога е влизала в кухнята и е пускала фурната, но истината е, че кулинарията и вкусната храна са всъщност неизменна част от нейния натюрел.
"Не ям, за да живея. Живея, за да ям", е част от философията на кинолегендата, която зад гърба си може да се похвали с десетки забележителни роли, но и с много успешни кулинарни книги.
"Моята първа готварска книга означава за мен повече от всеки филм, защото ми донесе най-голямото щастие в живота в онези тревожни дни преди раждането на Карло-младши", откровено заявява актрисата.
Изданието носи заглавието "В кухнята с любов" и излиза от печат още през 1971 г. Актрисата започва работа над кулинарната творба през 1968 г., докато живее в уединение в Женева по време на трудната си бременност преди появата на първородния син Карло Понти- джуниър. След повече от 25 години Лорен издава и втория си гурме шедьовър "Рецепти и спомени", в който разкрива любимите си автентични семейни ястия, наследени от жените в нейната фамилия.
Въпреки че е страстен хоби кулинар и истински ценител на вкусната храна, актрисата винаги е впечатлявала с шеметна фигура и бляскава визия. Диетата си тя определя като средиземноморска, но твърди, че разковничето е количеството.
Лорен разказва как цял живот се е поддавала на изкушението на всяка храна, която обича с особена страст, но никога не прекалява. На въздържание София се учи още в детството си, което преминава изключително бедно. В една от книгите си тя споделя, че тогава, виждайки, че у дома има хляб, треперела от облекчение. Защото в повечето дни, дори това нямало. Въпреки горчивите спомени и детските травми, тя винаги е обичала и продължава да обича храната.
Ето и част от нейните най-известни кулинарни шедьоври:
"Народни" спагети
Необходими продукти:
- 400 г спагети
- 200 г домати в собствен сос, обелени
- 8 дафинови листа
- 3 с.л. зехтин
- 30 г краве масло
- глава лук
- сол и черен пипер на вкус
- 1/2 ч. л. канела
Начин на приготвяне:
- Разтопете кравето масло и добавете малко зехтин, след това сложете лука и го запържете до златисто.
- Добавете доматите със сока, дафиновия лист, посолете, прибавете пипера.
- На финала сложете канелата и оставете да ври на бавен огън около 10 минути.
- Сварете спагетите в подсолена вода, изцедете ги и ги залейте със соса. Сервирайте веднага.
Талиатели с песто
Необходими продукти:
- 160 г талиатели
- 1 връзка магданоз
- 5 с.л. зехтин
- 2 бр. аншоа
- 1 шепа черни маслини
- 40 г галета
- Няколко кедрови ядки
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Поставете в блендера измитите и подсушени листа от магданоз, щипка сол и 4 лъжици зехтин. Междувременно сложете водата за пастата да заври.
- Почистете маслините от костилките и ги нарежете на четири. Запържете ги без олио в тиган с незалепващо дъно заедно с галетата.
- Отделно запечете на тиган и кедровите ядки.
- Подсолете заврялата вода и сложете пастата, като спазвате инструкциите за варене.
- Пак в тиган с незалепващо покритие загрейте последната лъжица зехтин и сложете рибите да се запържат леко. Разбъркайте с пестото.
- Отцедете пастата през гевгир и запазете малко от водата, в която е вряла.
- Добавете към пастата магданозеното песто и водата. След това добавете галетата с маслини и разбъркайте.
Минестроне
Необходими продукти:
- 3 големи картофа
- 3 малки тиквички
- 3 моркова
- 1/4 голяма глава целина
- 1 голяма глава лук
- 1 консерва сварен фасул
- 400 г белени домати от консерва
- 100 г дребна паста
- 100 г бекон
- 1/2 връзка магданоз
- 3 с. л. зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Беконът се нарязва на кубчета и се запържва в сгорещения зехтин.
- Последователно се прибавят морковите, лукът и целината, също нарязани на кубчета.
- Когато променят цвета си, се слагат пасираните домати и малко вода. Похлупва се и се оставя да къкри на слаб огън.
- След около 10 минути се прибавят картофите, нарязани на кубчета, наливат се 1,2 л вода, овкусява се със сол и пипер и се оставя да ври на тих огън с капак за 10-15 минути.
- Към супата се прибавят тиквичките, нарязани на кубчета и пастата, налива се още малко вода, ако е необходимо, отново се похлупва и се оставя на огъня, докато пастата се свари.
- Накрая се слага фасулът и се оставя още няколко минути на огъня. Супата се поръсва с наситнения магданоз и се сервира.
Риба по сицилиански
Необходими продукти:
- 1-2 големи риби
- 1 глава лук
- 400 г чери домати (или 1 бурканче сушени)
- 2-3 картофа
- 1 ч.ч. месен бульон
- 2 ч.л. нарязани кисели краставички
- 10-12 маслини
- сол, черен пипер, зехтин
Начин на приготвяне:
- Разрежете рибите по дължина и премахнете средната кост и главата.
- Сложете филетата в тавичка, посолете със сол и черен пипер и покрийте с кръгчета от обелен лук. Залейте със зехтин или олио.
- Отстрани на рибата наредете нарязани на кубчета обелени картофи, чери доматите, нарязани на половинки маслини, киселите краставички.
- Печете на 180 градуса 25 минути, като от време на време заливате рибата с 1-2 супени лъжици месен бульон.
Тирамису
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 5 с.л. захар
- 170 г маскарпоне
- 36 бр. бишкоти
- 1 ч.ч портокалов ликьор
- 1 к.ч. еспресо
- 50 г настърган черен шоколад
- ½ ч.ч. натурално какао на прах
Начин на приготвяне:
- Белтъците и жълтъците от яйцата се разделят.
- Жълтъците се смесват със захарта в средно голямо купа и се разбиват добре.
- Белтъците се разбиват на твърд сняг.
- Жълтъчната смес се комбинира с маскарпонето, след което на етапи се добавят белтъците и се бърка внимателно до получаване на кремообразна смес.
- В подходяща форма се нарежда един слой бишкоти. Заливат се с половината от портокаловия ликьор и половината от еспресото. Покриват се с половината от крема. Поръсват се с половината какао и настърган шоколад.
- Реди се втори слой бишкоти, който също се полива с ликьор и еспресо. Слага се втори слой крем. Заравнява се.
- Десертът се оставя за поне 12 часа в хладилник. Преди сервиране се поръсва с останалото какао и настърган шоколад.