Ако имате приятели вегетарианци, със сигурност ще искате да ги нахраните вкусно, когато се събирате на барбекю. Традиционно то се свързва с цвърчащо, сочно месо, но тези, които не го консумират по една или друга причина, също могат да развълнуват небцето си.
Мексиканската кесадия е чудесна опция за вкусно хапване навън, тъй като вариациите ѝ са безброй. Ето защо тя дава възможност за експериментиране. Вегетарианските ѝ варианти не могат да отстъпят по нищо на тези с месо, така че е твърде вероятно и вашите месоядни приятели да посегнат към зеленчуковите кесадии.
Как да подходите, когато ще готвите тази мексиканска вкусотия на грил?
Като за начало, използвайте възможно най-големите питки тортила. Поръсете ги с твърда моцарела, след което върху едната половина сложете грилованите вече зеленчуци, нарязани на кубчета. Щом сиренето се разтопи и тортилата отдолу е запечена, сгънете я наполовина, махнете я от скарата и я нарежете на триъгълни парчета.
Готовите касадии поднесете с гуакамоле и се пригответе да си оближете пръстите.
А сега нека видим рецептата.
Кесадия със зеленчуци и моцарела
Необходими продукти:
- Три средно големи царевици, почистени от листата
- 1 средно голяма тиквичка
- 1 с.л. олио
- ¾ ч.л. чили на прах
- 2 щипки сол
- 4 големи тортила питки
- 200 г настъргана твърда моцарела
Начин на приготвяне:
- Поръсете царевиците и тиквичката, нарязана надълго (трябва да се получат около 5 резена) с олиото, солта и чилито на прах.
- Поставете зеленчуците на скарата и гответе до готовност, около 8-10 мин., като ги обръщате на другата страна, когато се получат резки от загар.
- След като ги махнете от скарата, вземете остър нож, прокарайте го по дължината на царавицата, близо до кочана, който трябва да държите изправен. Така ще отстраните лесно зърната.
- Нарежете тиквичките на кубчета.
- Сложете питка тортила на скарата. Бързо разпределете моцарелата по цялата ѝ повърхност. В едната ѝ половина сложете част от кубчетата тиквичка и царевицата. Печете около 5 мин., докато сиренето се разтопи и се получат хубави резки загар от долната страна на тортилата.
- Покрийте страната с плънката с тази, на която има само моцарела. Прехвърлете готовата кесадия на дъска за рязане и разрежете на триъгълни парчета.
- Поднесете топла с доматена салца или гуакамоле.