Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Далечни земи: Какво си похапват в Канада

Запознайте се с кулинарната култура на тази отдалечена от България страна

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Канада е известна със своята разнообразна и богата кухня, която съчетава влияния от различни региони и култури по света. Нека направим едно кратко кулинарно пътешествие из различните региони на тази далечна страна.

Свинско печено: Едно от най-обичаните тамошни ястия. Често се сервира с гарнитура от картофено пюре и грейви сос.

Панирани пилешки хапки: Още познати като "чикън фингърс". Прави се от тънко нарязани парчета пилешки гърди, панирани в галета и изпечени до златисто. Обикновено се сервират с кетчуп и майонеза.

Снимка: iStock by Getty Images

Наденица с кленов сироп: Едно страхотно предястие и отлично мезе за бира. Използват се от по-дебелите наденици, които се гриловат и се заливат с кленовия сироп.

Риба с картофки: Вече и по нашите заведения можете да срещнете този специалитет, изписан като "Фиш енд чипс". Прави се от панирани рибни филета, нарязани на тънки хапки, които после се пържат в олио и се сервират с гарнитура от пържени картофки и сос тартар.

Снимка: iStock by Getty Images

Яхния с боб и месо: Това ястие е неразделна част от канадската кухня. Бобът се приготвя със свинско месо, лук, чесън и подправки, като така се получава питателна и вкусна гозба с неустоимо ароматен сос.

Снимка: iStock by Getty Images

Нигела: Това не е ястие, а по-непозната у нас подправка, която обаче е основна за канадската кулинария и си заслужава да бъде спомената. Тези малки, ароматни семена добавят уникален вкус към всяко ястие. Често се използват в супи, яхнии и дори печива. Нигелата придава на храната землист, леко горчив вкус, който се харесва на мнозина и е типичен за северноамериканския регион.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Ябълков пай: Прави се от настъргани ябълки и слоеве маслено тесто. Често се поднася топъл с топка сметанов сладолед отгоре.

Калуб сандвич: Състои се от две филийки бял хляб, намазани с майонеза, между които се слага швейцарско сирене, пушено пуешко филе, маруля и домат. Сандвичът се поднася, нарязан на четвъртинки.

Пържени скариди: Като океанска страна, Канада предлага изобилие от пресни морски дарове. Скаридите се пържат във фритюрник и се сервират с лютив барбекю сос или кетчуп.

Снимка: iStock by Getty Images

Тиквен пай: Той е особено популярен през есента. Тиквата се смесва със захар, подправки и яйца и се изсипва в "гнездо" от тесто, поставено в специална форма за печене. Десертът е традиционен при семейни събирания и празници.

Дайте оценка:

Тагове: риба чесън бира олио маруля домати ябълки свинско пилешко пуешко наденица пържене печене яхния супа тиква картофи яйца кафява захар майонеза кетчуп боб сирене сос барбекю сладолед скариди галета кромид лук сос тартар тесто картофено пюре кленов сироп

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче