Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За 4 порции:
400 г ориз aрборио
1 средна глава лук
1 стрък селъри
50 г тиквени семки
няколко листа салвия
100 г масло
400 г тиква
1 опаковка топено сирене (за предпочитане натурално)
100 г печени орехи
80 г пармезан
кората от 1 лимон
100 мл зехтин
1 глава чесън
50 мл прясно мляко
100 мл бяло вино
2 кубчета зеленчуков бульон

За пюрето от тиква: тиквата се нарязва на кубчета, слага се в тава за печене, поръсва се със сол, пипер, зехтин, скилидките чесън и половината от салвията. Пече се на 180 градуса за 35 минути. След това се слага в кухненски робот, слага се 50 г масло и се смила на пюре, по желание се минава през цедка.

Топеното сирене се изсипва в дълбок съд, добавят се прясното мляко и черен пипер, и се пасира до получаване на гладък крем.

За ризото: лукът се нарязва на ситно със стръкчето селъри и се задушава в зехтин, докато лукът стане прозрачен. Добавя се оризът и се запържва за 3-4 минути. След това се прибавя бялото вино и се готви, докато виното изври.

После слагате 2-те кубчета бульон и започвате да добавяте по малко вряща вода (800 г) при непрекъснато бъркане. Когато се сложи и последната вода и оризът я поеме, се маха от котлона. Слагат се 50 г масло, кората на лимона, пармезанът и се разбърква. Ризотото трябва да е с консистенция на лава.

Останалите листа салвия се изпържват, докато станат хрупкави. Аранжира се по избор, като се поръси с орехите и тиквените семки.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче