Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За портокаловото сладко:
3 средно големи портокала
3 ч.ч. захар
4 ч.ч. вода
1 ч.ч. кафява захар

За глазурата:
2 черни шоколада (70% какао)
70 г масло
1 ч.л. лешников тахан
1/2 ч.ч. пудра захар
1 ч.л. ситно смляно кафе

За кекса:
3 яйца
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
3 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер
2 с.л. ром
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. индийско орехче
шепа сладки стафиди
2 обелени и настъргани големи, сочни, сладки крушки
1 и 1/2 ч.ч. едро смлени сурови лешници
щипка шафран

Стъпка по стъпка:

1. Портокаловото сладко - портокалите се нарязват на шайби, заливат се с водата и бялата захар и се оставят да се варят. Когато водата се изпари, се добавя още една чаша вода и кафявата захар, след което се вари до готовност - портокаловите корички да омекнат, портокалите да добият приятно златист цвят и сиропът да се сгъсти. Отстранява се от котлона и се оставя добре да се охлади.

2. Кексът - смесват се яйцата, захарта, след това млякото, олиото, бакпулверът, ромът, подправките, брашното, стафидите, крушите, лешниците и шафранът. Бърка се да се смесят отлично всички съставки. Тестото трябва да не е много гъсто, за да остане кексът леко влажен, затова когато се добавя последната чаша брашно, се преценява дали да е цялата или половината. Пече се до готовност на 160 градуса на фурна с вентилатор или на 180 градуса, ако е без.

3. Глазурата - на водна баня се разтопяват шоколадът, маслото и захарта, добавя се лешниковата паста и кафето и се бърка, докато се получи гладка и хомогенна смес.

4. Сглобяване - когато е добре охладен, кексът се глазира и се оставя да се стегне добре глазурата върху него, след това отгоре се нареждат охладените портокалови резени, изсипва се върху всеки малко от сиропа и се поръсва с пудра захар, за да изглежда сякаш го е навалял сняг.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче