Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
около 20 малки зрели смокини

За карамеления сос:
1 ч. ч.  кафява захар
1/2  ч. ч. краве масло
щипка канела

За тестото:
2  ч. ч.  бяло брашно
6 супени лъжици смлени бадеми
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2  чаена лъжичка сол
1  3/4 ч. ч. захар
70 г меко масло
4 големи яйца или 5 средни
3/4  ч.ч. заквасена сметана
ванилия


Карамел:
В малка тенджера се разтопява захарта и се добавя маслото и канелата. Разбърква се до получаване на еднородна гладка маса. Изсипва се във формата, в която ще се пече сладкиша. Смокините се почистват от дръжките и се режат на две по паралела. Подреждат се върху карамела с отрязаната част надолу

Тесто:
Брашното, смлените бадеми, бакпулверът и солта се смесват в купа. Отделно се разбиват мекото масло и захарта. Последователно се прибавят яйцата, ванилията и сметаната и всичко се разбива много добре. Получената кремообразна  маса се смесва със сухите съставки и се разбърква добре. Внимателно се изсипва върху смокините. Пече се във форма с диаметър 26 см на 170 С за около 1 час и 10 минути, проверява се с клечка. Изчаква се 10-тина минути да изстине и се обръща, но не по-късно, защото, когато карамелът изстине, ще се втвърди.

Сервираме с топка ванилов сладолед или с ванилов сос.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче