Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
1 пакет спагети за пастициото
200 гр моркови
250 гр броколи
250 гр карфиол
150 гр грах
300 гр гъби
2 зелени чушки
100 гр топено сирене със зелени подправки
4 филийки кашкавал за тост
сол
черен пипер
чесън
чубрица
магданоз
зеленчукова пикантина

За доматения сос:
2-3 домата
3 червени печени чушки
2 глави лук
подправки (сол, черен пипер, чесън, зеленчукова пикантина)

Сос Бешамел:
2 л прясно мляко
10 лъжици брашно
4 яйца
2 ч.л. сол
малко черен пипер
1 щипка канела
1 лъжица маргарин или масло
1/2 кутия топено сирене Esquiza или Philadelphia (ако са с подправки, още по-добре)
200 гр настърган пармезан или твърд кашкавал

Пристъпваме към спагетите като ги сваряваме, но да бъдат полусварени (не трябва да са меки). Разстиламе ги в намазана тава и през това време си приготвяме плънката от зеленчуците и подправките. Броколите, морковите, карфиолът и зелените чушки ги бланшираме в подсолена вода за много малко, около 5 минути. Грахът и гъбите също се бланшират, но за по дълго време, около 10 минути.

Пристъпваме към приготвянето на доматения сос. Лукът се запържва. Добавят се настърганите домати, подправките и след като заври, се добавят и печените червени чушки.

След като сме разстлали спагетите в подходяща тава, ги наръсваме с подправките и разпределяме топеното сирене на малки кубчета между тях. Слагаме половината от доматения сос върху спагетите, нареждаме граха, морковите, зелените чушки и гъбите. Редовете зеленчуци се поръсват с малко зеленчукова пикантина. Върху тях нареждаме филийките кашкавал за тост. Отгоре нареждаме зеленчуковата смес от броколи и карфиола и зелените чушки. Залива се с останалия доматен сос. Слагаме във фурната да се запече за около 10 минути.

През това време приготвяме бешамела. Слагаме прясното мляко на котлона да се загрява, като същевременно отделяме малко от него за брашното. В размитото брашно прибавяме разбитите яйца, подправките и сипваме в топлото мляко. Бърка се да не загори до сгъстяване. Като се сгъсти, добавяме маслото или маргарина. След като изстине, прибавяме топено сирене и най-накрая настъргания пармезан или кашкавал.

След като е готов бешамелът, го заливаме върху зеленчуците и оставяме пастициото да се запече само на горен реотан във фурната около 40 минути или до готовност на бешамела (според фурната).

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче