Напълно подкрепяме любимата пица Маргарита или американската вариация с пикантния салам Пеперони, но има и други малко по-нестандартни предложения за любимата на всички тестена наслада, на които си заслужава да обърнем внимание.
Пица "Бианка", в превод от италиански "Бяла пица", е истински урок по простота, в който отсъства доматеният сос, а върху тестото моцарелата се превръща в истинска бляскава звезда. Добавим ли чеснов зехтин, пресен риган и люспи червен лют пипер, вкусът става наистина неустоим.
Какво представлява всъщност пица "Бианка"?
Както казахме малко по-рано, една от основните разлики със стандартната Маргарита например е, че доматите просто липсват. Вместо това тестото се намазва със зехтин, в който може да има чесън, а върху него се слага щедро количество сирене. Често това е моцарела, но могат да бъдат и други видове, разбира се.
Тъй като сиренето е главното действащо лице в рецептата, не е лошо да се използват висококачествени млечни продукти. В рецептата, която ще ви представим днес, ще ви е нужна комбинацията от моцарела, пълномаслена рикота, пекорино или пармезан.
Ако тези съставки са ви малко и сте любители на пица с повече продукти върху нея, винаги може да добавите спанак, нарязани пресни домати, гъби, прошуто или маслини, преди да я сложите във фурната.
А ето и рецептата:
Пица "Бианка"
Необходими продукти:
- Около 400 г тесто за пица
- 230 г моцарела
- 230 г рикота
- 30 г сирене Пармезан или Пекорино, настъргано на ситно ренде
- 1 голяма скилидка чесън
- 2 с.л. зехтин
- ¼ ч.л. сол
- ¼ ч.л. лют червен пипер на люспи
- 3 стръка пресен риган
Начин на приготвяне:
- Първо, изцедете внимателно водата от моцарелата и я подсушете с кухненска хартия. Нарежете сиренето на тънко.
- Поставете рикотата в купа. Върху нея изсипете настърганото твърдо сирене и разбъркайте добре.
- Нарежете чесъна на ситно и го смесете със зехтина и лютия червен пипер.
- Загрейте фурната на 230 градуса. Разпределете добре тестото в тава. Намажете го с чесновия зехтин, сложете моцарелата и разнесете равномерно сместа от рикота и пармезан.
- Печете пицата за 10-12 минути. Когато е готова, разпръснете пресния риган върху нея.