Необходими продукти:
- 500 г пащърнак
- 2 с.л. зехтин или разтопено масло
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. пушен пипер
- 1/2 ч.л. кимион (по желание)
- 1 ч.л. сушен розмарин или мащерка
- 1 скилидка чесън (ситно нарязан или настърган)
- 1 ч.л. мед или кленов сироп (по желание, за леко сладък вкус)
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 200°C.
- Обелете пащърнака и го нарежете на пръчици или големи кубчета, с размер около 5-6 см.
- В голяма купа смесете зехтина (или маслото), солта, черния пипер, пушения пипер, кимиона, розмарина (или мащерката) и чесъна. Ако желаете леко сладък вкус, добавете и меда или кленовия сироп.
- Сложете нарязания пащърнак и разбъркайте добре, така че всички парчета да се покрият равномерно с подправките.
- Подредете овкусените парчета пащърнак върху тава, постлана с хартия за печене, като ги разпределите на един слой. Това ще позволи по-равномерно изпичане.
- Печете в предварително загрятата фурна за около 25-30 минути, като ги обърнете веднъж на половината от времето. Пащърнакът трябва да стане златист и леко хрупкав по краищата.
- Извадете го от фурната и го оставете да изстине леко за 2-3 минути.
- Можете да го сервирате като гарнитура към основни ястия или самостоятелно, като леко ястие или снак.
ИЗБРАНО