Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Запечен на фурна пащърнак с подправки

Страхотен за гарнитура или за хапване просто така

15’ Подготовка
25’ Време за готвене
2 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г пащърнак
  • 2 с.л. зехтин или разтопено масло
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. пушен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион (по желание)
  • 1 ч.л. сушен розмарин или мащерка
  • 1 скилидка чесън (ситно нарязан или настърган)
  • 1 ч.л. мед или кленов сироп (по желание, за леко сладък вкус)

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200°C.
  2. Обелете пащърнака и го нарежете на пръчици или големи кубчета, с размер около 5-6 см.
  3. В голяма купа смесете зехтина (или маслото), солта, черния пипер, пушения пипер, кимиона, розмарина (или мащерката) и чесъна. Ако желаете леко сладък вкус, добавете и меда или кленовия сироп.
  4. Сложете нарязания пащърнак и разбъркайте добре, така че всички парчета да се покрият равномерно с подправките.
  5. Подредете овкусените парчета пащърнак върху тава, постлана с хартия за печене, като ги разпределите на един слой. Това ще позволи по-равномерно изпичане.
  6. Печете в предварително загрятата фурна за около 25-30 минути, като ги обърнете веднъж на половината от времето. Пащърнакът трябва да стане златист и леко хрупкав по краищата.
  7. Извадете го от фурната и го оставете да изстине леко за 2-3 минути.
  8. Можете да го сервирате като гарнитура към основни ястия или самостоятелно, като леко ястие или снак.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън червен пипер розмарин мащерка пушен червен пипер мед кимион пащърнак

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче