пресни листенца мента
За бадемовия тарт:
250 г брашно
125 г краве масло (студено)
50 г филирани бадеми
4 с.л. захар
10 г ванилова захар
1 яйце
2 с.л. студена вода
За крема шампанско:
10 жълтъци
5 с.л. захар
10 г ванилова захар
10 с.л. бяло шампанско
250 мл сладкарска сметана
Пресейте брашното в купа и нарежете студеното масло на кубчета. Смесете ги и стрийте на маслени трохи. Работете бързо и със студени ръце, за да не се разтопи маслото. Добавете захарта, бадемите и ваниловата захар. Разбъркайте добре. Сипете разбитото яйце. Размесете с лопатка и добавете водата. Съберете тестото с ръка и оформете топка. Завийте в домакинско фолио и приберете на хладко за около 30 минути да си почине.
За да приготвите крема, разбийте жълтъците с двата вида захар до побеляване. Сипете внимателно шампанското и разбъркайте добре. Гответе на водна баня с непрекъсното бъркане, докато се сгъсти кремът. Температурата трябва да е средна, за да не завира водата, в противен случай рискувате да направите бъркани яйца. Готовия крем изсипете в студена купа и оставете да се охлади напълно.
Извадете тестото от хладилника и го премесете добре. Разточете го с точилка или директно с пръсти в къдрава форма за пай (26 см). Застелете с хартия за печене и сипете готварски топчета или боб. Печете в загрята фурна на 180 градуса до порозовяване на краищата. Отстранете хартията с топчетата и допечете тарта само на горен реотан на средното ниво на фурната до покафеняване. Оставете да се охлади и извадете от формата. Внимавайте много, защото се чупи лесно заради прибавените бадеми.
Разбийте добре сладкарската сметана и към нея добавете крема. Разбъркайте внимателно с лопатка, за да остане пухкав. Сипете крема в готовата и охладена напълно маслена кора. Заравнете и оставете да се охлади за поне 1 час. Подредете отгоре нарязаните ягоди и забодете тук-там листенца прясна мента.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност