5 яйца
300 г захар
1 кубче мая
80 г масло
80 г мас
20 мл олио
щипка сол
около 1 кг брашно
1 ампула лимонова течна есенция или 1 пакетче лимонова захар
1-2 бр. ванилия
1/2 к.л. ромова есенция
1/2 малка кутия течен шоколад
Маята активираме в 100 мл. топло мляко с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Яйцата със захарта разбиваме много добре. Пресяваме брашното и прибавяме от млечната смес и шупналата мая. Замесваме тесто, като постепенно добавяме от мазнината. Меси се дълго, докато се образуват мехурчета. Трябва да се получи меко, лепкаво тесто. Оставяме тестото на топло, покрито с домакинско фолио и след като е удвоило обема си го разделяме на няколко топки. Всяка топка тесто разстиламе с ръце на намазнен плот, след което мажем половината с течния шоколад и завиваме на руло. Всяко руло усукваме и така получаваме фитили които плетем на плитка. Плитките поставяме в намазнени с олио и посипани с брашно форми. Оставяме на топло да втасат, след което ги мажем с разбито яйце и малко мляко. Посипваме обилно с влажна захар и печем на 160 градуса в загрята фурна.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО