Необходими продукти: една средно голяма зелка /кисела/, 200 гр. сланина, суха чушка, 700 гр. свински ребра, 200 гр. пушен бекон, 500 гр. свински врат, 10 скилидки чесън, сол, черен пипер, червен пипер, ориз, 250 гр. кайма.
Ястието се приготвя в кален гювеч около 7-8 литра. Нарязваме сланината на тънки листи и покриваме дъното на гювеча с голямо листо от зелката. Друго голямо листо оставяме за покриване отгоре. Отделяме листи от зелката за приготвяне на сарми. От останалата част от зелката нарязваме на тънки филии и покриваме дъното. Поръсваме с червен пипер и поставяме нарязана червена чушка и няколко скилидки чесън, след което нареждаме свинския врат, нарязан на пържоли. Върху месото нареждаме предварително приготвени сарми. Между сармите поставяме нарязаните свински ребра и покриваме с тънко нарязано на филии зеле. Поръсваме с червен пипер и покриваме с голямото зелево листо. Добавяме около 200 милилитра зелев сок. Поставяме капака и слагаме гювеча в студена фурна и загряваме. Пече се около 2.5 часа на 200 градуса. Сармите се приготвят по класическата рецепта като към каймата добавяме ситно нарязания бекон. Консумира се с хубаво червено вино. Наздраве.
Добави своя рецепта >>
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.