Необходими продукти:
- 400 г брашно
- 280 г кисело мляко
- 3 г сода за хляб
- 4 г мая
- Щипка сол
- 2 с.л. бял сусам
- 1/2 ч.л. риган
- 1/2 глава кромид лук, наситнен
- 1/2 домат, наситнен
- Зехтин
Начин на приготвяне:
- Омесете тесто от брашното, солта, киселото мляко, содата и маята. Оставете го за 10 минути на стайна температура, като покриете купата с влажна кърпа.
- Нарежете лука и доматите на ситно. Пресовайте леко лука, за да пусне малко сок. Смесете тези зеленчуци с ригана в подходяща купа.
- Загрейте добре тигана и без да слагате мазнина, запържете сусама до потъмняване. Смесете го с лука и доматите и разбъркайте добре.
- Разделете тестото на 5 еднакви топки, след което ги сплескайте, за да станат с дебелина от около 3 см и оформете кръгли хлебчета, така че те да са тънки по средата, а стените да са малко по-дебели и високи.
- В средата на всяка питка нанесете тънък слой от лучената смес и печете всяко уйгурско хлебче за около 10-15 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.
- Намажете готовите питки с тънък солой зехтин.