Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Турска баклава с шамфъстък

Една класическа рецепта, гарантираща истинска наслада

50’ Подготовка
50’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г фини кори за баклава
  • 250 г масло (разтопено)
  • 300 г суров шамфъстък (смлян)

За сиропа:

  • 500 г захар
  • 400 мл вода
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. розова вода (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. В тенджера смесете захарта и водата. Сложете на среден огън и разбърквайте, докато захарта се разтопи.
  2. След като сместа заври, добавете лимоновия сок и оставете да ври 10-15 минути, докато се сгъсти леко.
  3. Добавете розовата вода . Махнете от огъня и оставете да изстине напълно.
  4. Загрейте фурната на 180°C. Намажете дъното на правоъгълна тава с разтопено масло.
  5. Сложете първия лист от корите в тавата и намажете с масло. Повторете, докато наредите половината от корите.
  6. Разпределете равномерно смления шамфъстък върху корите.
  7. Покрийте с останалите кори, като мажете всяка с масло. Завършете с обилен слой масло върху най-горната кора.
  8. С остър нож нарежете баклавата на ромбове или квадрати.
  9. Печете 45-50 минути, докато стане златистокафява.
  10. Веднага след изваждане от фурната, залейте горещата баклава със студения сироп.
  11. Оставете десерта да попие сиропа поне 6 часа, а най-добре за една нощ.
  12. Сервирайте баклавата със смлян шамфъстък отгоре и чаша турско кафе или чай.

Снимка: iStock by Getty Images

 

Дайте оценка:

Тагове: краве масло бяла захар шамфъстък лимонов сок вода кори за баница

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче