Необходими продукти:
- 500 г фини кори за баклава
- 250 г масло (разтопено)
- 300 г суров шамфъстък (смлян)
За сиропа:
- 500 г захар
- 400 мл вода
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. розова вода (по желание)
Начин на приготвяне:
- В тенджера смесете захарта и водата. Сложете на среден огън и разбърквайте, докато захарта се разтопи.
- След като сместа заври, добавете лимоновия сок и оставете да ври 10-15 минути, докато се сгъсти леко.
- Добавете розовата вода . Махнете от огъня и оставете да изстине напълно.
- Загрейте фурната на 180°C. Намажете дъното на правоъгълна тава с разтопено масло.
- Сложете първия лист от корите в тавата и намажете с масло. Повторете, докато наредите половината от корите.
- Разпределете равномерно смления шамфъстък върху корите.
- Покрийте с останалите кори, като мажете всяка с масло. Завършете с обилен слой масло върху най-горната кора.
- С остър нож нарежете баклавата на ромбове или квадрати.
- Печете 45-50 минути, докато стане златистокафява.
- Веднага след изваждане от фурната, залейте горещата баклава със студения сироп.
- Оставете десерта да попие сиропа поне 6 часа, а най-добре за една нощ.
- Сервирайте баклавата със смлян шамфъстък отгоре и чаша турско кафе или чай.
ИЗБРАНО