за 24 бр. слепени макарона с диаметър около 2,5 см
за макароните:
100 г белтъци
130 г бадемово брашно
80 г кристална захар
160 г пудра захар
за крема:
80 г масло
40 г пудра захар
30 мл течна сметана
лимонова кора 1/2 лимон
1/2 ч.л. лимонов сок
Най-напред се разбиват белтъците* на сняг. Прибавя се постепенно кристалната захар и се разбива до твърда смес. На следващия етап се добавя бадемовото брашно**, пресято с пудрата захар, с помощта на шпатула внимателно на части, като се бърка отдолу нагоре до получаване на еднородна гладка лъскава смес.
Разделя се на части и се оцветява. Използвах бои на прах и добавих само няколко прашинки.
Получената смес се поставя в пош и се шприцоват малки кръгчета върху застлана с хартия тава. Пошът се държи вертикално. Оставят се за 30 минути във фурната с включен вентилатор или на стайна температура за да изпръхнат, образуват отгоре коричка. Пекат се на 130 градуса с вентилатор за около 15-18 минути.
Отделят се от хартията и се слепват с приготвения крем (по долу). За по-точно нанасяне на крема се използва пош. Прибират се в затворена кутия в хладилника.
Маслото (на стайна температура) и се разбива заедно с пудрата захар с миксер.
Прибавят се лимоновият сок и кората и след това и сметаната. Разбива се отново до пухкав крем.
*Белтъците трябва да са стари, престояли 2 дни в затворен съд в хладилника, но със стайна температура.
**Бадемовото брашно се приготвя от белени бадеми, смлени във блендера заедно със пудрата захар, като задължително се пресява 2-3 пъти, за да не останат едри частици.