Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За блата:
3 яйца
80 гр захар
80 гр пресято брашно
масло и брашно за формата за печене

За черупките на еклерите:
125 мл вода
55 гр краве масло
70 гр брашно
2 яйца
½ ч.л. захар
¼ ч.л. сол

За крема за еклерите:
250 мл прясно мляко
2 жълтъка
40 гр брашно
80 гр захар
бучка масло
300 гр заквасена сметана
сокът и кората на половин лимон
листенца лимонова мащерка и салвия
1 ч.л. мента (питието) или ментов ликьор, по желание

За крема на тортата:
300 гр ягоди
700 гр заквасена сметана
кората и сокът на половин лимон
5-6 с.л. захар
пакетче и половина желатин

За украса:
1 нар
1 лимон
ягоди
листенца лимонова мащерка, салвия, мента
няколко лъжици заквасена сметана, разбита с 1 с.л. захар

Загрейте фурната на 170 градуса. За да приготвите блата, разделете жълтъците и белтъците на яйцата. Разбийте белтъците на твърд сняг, а жълтъците - със захарта до побеляване. Смесете двете смеси, като внимателно бъркате с дървена лъжица. Прибавете пресятото брашно и изсипете в намаслена и поръсена с брашно тава. Печете до готовност.

За черупките на еклерите загрейте предварително фурната на 200 градуса. Смесете водата, маслото, солта и захарта и оставите на умерен огън да заври. Изсипете брашното наведнъж и бъркайте енергично с дървена лъжица 20-30 секунди, докато брашното се поеме от течността. Изсипете в купа, оставете да поизстине малко и добавете едно по едно яйцата, като бъркате до получаване на лъскава и лепкава смес (за предпочитане с миксер).

С помощта на шприц или малка лъжичка оформете еклерчета върху хартия за печене, като може да направите 2 размера – по-големи (тестото в сурово състояние трябва да е като цял орех) и по-малки (с диаметър като монета от 5 стотинки). Печете 25-30 минути по-големите, 15-20 - по-малките.

За крема на еклерите разбийте жълтъците, брашното и захарта с няколко лъжици от студеното прясно мляко, останалото мляко сложете на котлона да заври. Щом заври, на тънка струйка прибавете яйчената смес и бъркайте минута до сгъстяване. Махнете от котлона, сложете бучката масло и оставете да изстине, след което смесете с предварително разбитата заквасена сметана със сока и кората на лимона, ментовия ликьор (ако ще слагате) и нарязаните на ситно листа салвия и лимонова мащерка. С така приготвената смес напълнете изпечените черупки за еклери.

За крема на тортата накиснете желатина в малко студена вода, докато набъбне, след което разтопете на водна баня. Разбийте заквасената сметана със захарта, сока и кората на лимона. Добавете втечнения желатин.

Изцедете сока на половината нар.

Сглобяване на тортата:
Сложете блата в тава с подвижно дъно и го напоете с няколко лъжици сок от нар. Смесете 1/3 от крема за тортата с почистените и нарязани ягоди, и изсипете върху блата. Оставете за 15 минути в камерата, за да стегне малко. След това подредете големите еклери отгоре, изсипете останалия крем и оставете в хладилника за няколко часа. Извадете тортата от формата, намажете я с леко разбитата сметана и украсете според предпочитанията ви. Ако ви е останал сок от нар, може да го желирате във форми за лед и да го използвате за украса.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло яйца бяла захар бяло брашно вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче