Продукти за подложката:
2 пакета бисквити с какао,
150 гр. масло,
150 гр. печени, белени бадеми;
продукти за белия крем:
1 кутия сирене Маскарпоне,
1 ч.ч. течна сладкарска сметана,
1/2 ч.ч. кристална захар,
2 пакетчета ванилия,
кората от 1 лимон;
продукти за шоколадовия крем:
150 мл. течна сладкарска сметана,
1 1/4 натурален шоколад;
продукти за украсата:
горчиво какао
Започнете като приготвите подложката на тортата.
Изсипете двата пакета бисквити в блендера и ги смелете, заедно с предварително стопеното масло и печените бадеми. Ще получите леко лепкави бисквитени трохи. Застелете тортена форма с хартия за печене, като се стараете хартията да покрие и страниците, и пресипете трохите в нея като леко натъпквате с помощта на лъжица. Оформете борд. Непременно вмятам, че е много важно да НЕ натъпквате трохите прекалено силно, защото, когато стегне тортата в хладилника след това няма да можете да я режете. Целта е подложката да бъде хрупкава и мека. Сложете подложката да стегне в хладилника, докато приготвите белия крем.
Разбийте сметаната на сняг, след което постепенно добавяйте захарта, без да преставате да бъркате с миксера до пълното поемане и стопяване на захарта. Изсипете маскарпонето в сместа и отново разбъркайте добре. Овкусете с ванилията и лимоновата кора.
Налейте белия крем върху стегналата подложка и заравнете добре. Приберете отново в хладилника.
За да приготвите шоколадовия крем, сложете сметаната да се затопли на котлона. Щом клокне, я отдръпнете и начупете в нея шоколада. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес и плътен кафяв цвят. Оставете крема да изстине и го налейте върху белия ванилено-лимонов крем. Почукайте формата, за да се заравни.
Охладете тортата за една нощ в хладилник, за да стегне и да поеме ароматите. Преди поднасяне поръсете с горчиво какао, с помощта на цедка и украсете с физалис.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност