Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За основа:
1 ч.ч. кафе
1 с.л. ликьор
шоколад
амарето
200 г бишкоти „Савойарди”

За какаов крем:
200 мл прясно мляко
1 ванилия
2 жълтъка

Основа

Към силното и добре изстудено кафе се добавя супена лъжица ликьор по избор. Бишкотите се нарязват на подходящи парченца, потапят се в получената смес и се изваждат веднага. Нареждат се плътно една до друга като основа в чашки с подходяща форма.

Крем Тирамису

Жълтъците се разбиват със захарта. Затоплят се постепенно на водна баня, при непрекъснато разбъркване, до леко сгъстяване и хомогенност. Полученият крем се охлажда и добавя към маскарпонето. Сместта се разбърква до гладкост. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят поетапно към крема.

Какаов крем

Ванилията се добавя към млякото и се кипват на умерен огън. Жълтъците и захарта се разбиват, докато се сгъстят и сместа изсветлее. Към тях се прибавят царевичното нишесте и какаото. Млякото се прецежда и се изсипва на тънка струйка към жълтъчната смес, при непрекъснато разбъркване. Сместта се връща на котлона на слаб огън и продължава да се бърка, докато се сгъсти. Снема се и се добавя маслото. Разбърква се до пълно разтапяне. Готовият крем се оставя на стайна температура и се разбърква периодично, докато се охлади.

Аранжировка

Върху основата от сиропирани бишкоти се изсипва тънък слой от охладения какаов крем. Върху него се поставят резенчета банан, които се покриват със слой от крем „Тирамису”. В зависимост от типа на съда, аранжировката се повтаря до изчерпване на количествата крем и бишкоти. По желание се завършва с украса от шприцовани розички от крем „Тирамису”, черешка и двуцветни шоколадови стърготини. Оставя се в хладилник за една вечер, за да стегне и да поеме от аромата.

Дайте оценка:

Тагове: яйца ванилия кафе прясно мляко ликьор бишкоти Савоярди

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче