Описаната тук чорбичка съчетава в себе си всички качества на телешкото варено, гулаша и руската салянка, като в същото време освен, че е много питателна, тя има и изключително освежаващо и укрепващо въздействие за онези, които не са се събудили в правилното разположение на духа (и някои части на тялото). А, както се задават и много празници, не е лошо да си имаме една такава рецепта за жокер. Освен всичко казано по-горе, гозбата е и много вкусна. А как само засища и как ухае...
Как да си я приготвим:
Много е лесно, но си отнема време. На първо място, важно е да изберем качествено и прясно телешко месо. В нашия случай това е плешка, която сваряваме за 45 мин. в тенджера под налягане като доливаме вода според инструкциите на съда. Преди това добавяме шепа сол, малко солена доматена паста (по желание), 2-3 с.л. зехтин и поръсваме с черен пипер, сушени копър и магданоз, девисил и мащерка. От една глава целина отрязваме две колелца и също ги поставяме в тенджерата.
Докато месото се вари, в добре загрят тиган с малко зехтин запържваме наситнения праз, глава лук на дребно и морковите, нарязани със средна големина. Добавяме супена лъжица свинска мас, разбъркваме и оставяме зеленчуците да поомекнат.
В чаша за кафе разтваряме кубче телешки бульон с вряла вода и добавяме 2 ч.л. захар, защото в супата ще сложим и доста домати, както и малко кисели краставички и зелев сок. Изсипваме 2 с.л. доматено пюре в тигана, разбъркваме и прибавяме бульона. Намаляме огъня и от време на време разбъркваме, за да се изпари водата от сместа.
Когато телешкото е готово, махаме тенджерата от огъня и я оставяме настрана, за да спадне налягането в нея. После вадим месото и го слагаме в една чиния, за да поизстине. От бульона вадим и изхвърляме резените от корена целина.
Изсипваме запържените зеленчуци в чорбата, а тигана изплакваме и забърсваме с кухненска хартия. Връщаме го обратно на котлона и го загряваме на средна температура.
През това време накъсваме месото с помощта на две вилици или пък с вилица и нож. Ако мръвката е качествена и сме я сварили хубаво, би трябвало да не ни се налага да я режем - достатъчно е просто да я раздърпаме. Поливаме дърпаното телешко с предварително накиснат в оцет наситнен чесън, посипваме с щипка сол и черен пипер. Полученото в този вид само по себе си е идеално мезе за едно леко аперитивче преди хапване.
Но, тъй като тук целта ни е друга, продължаваме с готвенето. След като месото е преседяло в подправките за 10-15 мин., е време да го запържим в тигана с малко зехтин. След 3 мин. добавяме и картофите, нарязаните на дребно кисели краставички и разбъркваме.
5 мин. са достатъчни, за да допълним с пресните домати и белените печени чушки. Време е и за малко мащерка, червен пипер, джоджен, доматено пюре и зелев сок. Изливаме и два черпака с бульон от тенджерата и разбъркваме периодично, докато течността в тигана се изпари.
Време е да прехвърлим всичко това в супата и да я сложим обратно на огъня, за да заври.
Използваме това време, за да нарежем останалата част от главата целина на кубчета като преди това й обелим кората. Тях запържваме с 4 скилидки наситнен чесън в добре загрят малък тиган с малко зехтин в него. Поръсваме с мащерка, черен пипер и сол и добавяме 1 с.л. доматено пюре. Разбъркваме добре и изсипваме при бульона. Вътре изстискваме и сока от половин лимон.
Добавяме замразените пелмени във вече заврялата вода. Когато те изплуват на повърхността, това означава, че са готови, но самата супа се счита за сварена чак при омекване на картофите. Опитваме и ако е нужно, варим още. Пробваме и за сол. Когато изключим котлона, добавяме нарязани на ситно пресен копър и магданоз. Оставяме ястието да се успокои за около 5 мин.
Сервираме в подходящи купички с наситнен пресен лук, черен пипер и малко зехтин.
Какво ще ни трябва:
- 500 г телешка плешка
- 1 глава корен от целина
- 4 средни картофа, нарязани на едро
- 2 моркова
- 1 глава кромид лук
- 1 стрък праз, наситнен
- 2 скилидки чесън, наситнени, накиснати в оцет
- 4 скилидки чесън, на ситно
- доматено пюре
- 100 г домати от консерва, на кубчета
- 100 мл. сок от кисело зеле
- солена доматена паста
- сокът от половин лимон
- ябълков оцет
- червен пипер
- черен пипер
- сол
- 2 средни домата, на кубчета
- 2 белени печени чушки, от буркан
- 6 кисели краставички, наситнени
- анасон, сушен
- девисил
- джоджен
- мащерка
- пресен копър
- пресен магданоз
- сушен копър, връхчета
- сушен магданоз
- 1 кубче телешки бульон
- захар
- 1 с.л. свинска мас
- зехтин
- 12 бр. пелмени, замразени
- пресен лук, наситнен