250 г брашно
120 г смлени орехи (бадеми)
50 г пудра захар
125 г краве масло
1-2 с.л. студена вода
За пълнежа:
5 жълтъка
2 яйца
150 г захар
сок от 2 лимона
кората на 2 лимона
60 г краве масло
50 мл течна сметана
За декорация:
пудра захар
листа от мента
боровинки
разбита сметана
Маслото и захарта се разбиват с миксер. Добавят се брашното със смлените ядки, тестото става на трохи, добавя се вода, за да се събере на топка. Замесва се тесто, което се разточва на правоъгълник. Поставя се във формата за тарт и се притиска добре към стените. Оставя се в хладилника да стегне за около 1 час. Върху основата се слага хартия за печене и се покрива с бобени зърна (за да не се надига тестото). Поставя се във фурната и се пече на 190 градуса за около 10 минути, докато придобие златист цвят. Изважда се и се оставя да изстине.
В тенджера яйцата и жълтъците се разбиват със захарта. Добавят се настърганата лимонова кора и лимоновият сок. Слагат се на слаб огън и се добавя маслото, като се бърка непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Кремът се прецежда, добавя се течната сметана, разбърква се леко с бъркалка или лъжица сместа, и се изсипва върху изстиналата основа. Връща се обратно във фурната за около 15 минути. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади. Слага се в хладилника и трябва да престои поне 2 часа преди сервиране.
При сервиране се наръсва с пудра захар, украсява се със сметана, боровинки и листа от мента.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност