Продукти: едно двойно пилешко филе (пеперуда) около 800 г., 300 г. почистен пресен лапад, 300 г. почистен пресен спанак, 3 стръка пресен лук, 1 стрък зелен чесън, 1 стрък пресен джоджен (или магданоз), 1/2 ч.л. сух джоджен, 200 г. кисело мляко, 1 с.л. нишесте, 100 г. моцарела (или обикновено качествено бяло сирене) 2 скилидки чесън , 20 г. прясно настърган пармезан на люспи, 1 с.л. зехтин екстра върджин, 1 с.л. сусамово олио, сол около 2 1/2 ч.л., 20 г. обелени бадеми (или настъргани), 500 г. талиателе.
СПАНАЧЕНИЯТ СОС:
Измитите и отцедени спанак и лапад нарязваме на едри ивици. Нарязваме и пресния лук на средни парчета.
Поставяме около трилитрова тенджера с вода да завира.
Пилешките филета също нарязваме, най-напред надлъжно, на широки ивици, а после напречно, за да се образуват къси жулиени.
В тенджерка или по-голям тиган изсипваме една лъжица зехтин, изчакваме да се загрее и пускаме вътре двете смачкани скилидки чесън за не по-вече от 10 секунди и ги изваждаме и изхвърляме. В загрятата мазнина пускаме и разбъркваме веднага и пилешките жулиени. Бъркаме 5-6 мин. начесто, за да не залепне месото и докато равномерно побелее. Изсипваме нарязаните спанак, лапад, пресен лук и сух джоджен, посоляваме с предвидената сол, намаляваме огъня до малко под среден и задушаваме под капак 10 мин. Разбъркваме поне два пъти за това време.
Намачкваме моцарелата с нарязания на много ситно стрък пресен чесън.
Върху нишестето изсипваме по малко от киселото мляко и разбиваме, докато се получи гладка смес. Смесваме моцарелата с киселото мляко и разбъркваме. Изсипваме при спаначената смес и бъркаме 2 мин.
Сваляме от огъня.
ПАСТАТА:
В заврялата вече вода изсипваме 1 ч.л. сол и добавяме пастата. Оставяме да заври отново и варим 2 мин. на силен огън, като разбъркваме. След това намаляваме огъня и варим още 4 мин.
Оставяме на изключен котлон още 5 мин. Така се получава любимата и на всички италианци перфектна "aldente"-паста. Отцеждаме от водата (пазил ви господ да промивате пастата!), заливаме със сусамовото олио, добавяме ситнонарязания стрък джоджен или магданоз и внимателно разбъркваме.
Сервираме, като в чинията изсипваме от пастата, заливаме с невероятния дъхав зелен сос и настъргваме отгоре щедро пармезан.
Забележка: Предварително смленият пармезан не е толкова ароматен, освен това е основа за много фалшификации. Аз ви препоръчвам да практикувате настъргване на люспи от парче пармиджано реджиано с помощта на картофобелачка. Така и ароматът е вълшебен, и сте сигурни в качеството.
Добави своя рецепта >>
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност