1600 г цял свински врат
2 с. л. горчица,
подправки - кимион, черен пипер, риган, мащерка, червен пипер, сол;
За глазиране:
1 ч. л. горчица,
1 с. л. мед,
1 с.л. кетчуп;
За ябълковия сос:
1 голяма глава кромид лук,
1 с. л. масло,
1 с. л. зехтин,
1 кг ябълки,
1/2 ч. ч. стафиди,
1/2 ч. ч. джинджифил (по желание),
1 с. л. оцет балсамико, щипка канела;
Гарнитура: ориз с фиде или картофено пюре
Идеята е от гостуването ми САЩ, където тази сладко-кисела комбинация е доста популярна. Много е удобно за посрещане на повече хора защото е лесно и не изисква непрекъснато наблюдение. Продуктите са за 8 порции.
Приготвяне:
Месото се намазва добре от всички страни с горчица и се поръсва с подправките.
Увива се стегнато във фолио (алуминиево), поставя се в тавичка и се оставя за 1-2 часа в хладилника (може повече.Тук предлагам малко по-различна техника за печене, по-бързо става).
Изважда се от хладилника, пъха се във фурната и се загрява на 220С за около 30 минути (фурната е студена, защото тавичката от хладилника е студена, а аз позвам керамични и стъклени съдове).
След това фурната се намалява до 180С и се пече още 1 час.
Отвива се и се намазва в предварително приготвената смес за глазиране.
Запича се за още 10-15 минути докато образува коричка.
Изважда се и се оставя да изстине.
След като позастине, се нарязва на филийки с остър нож.
Сосът от печенето се прецежда и се запазва за поливане при сервирането.
За соса
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в мазнината до омекване.
Ябълките се белят, почистват се и режат на кубчета.
Прибавят се в съда с лука заедно с оцета и стафидите и се задушават до омекване (ако е необходимо се добавя 1/2 ч.ч. вода).
Накрая се прибавя джинджифилът( по желание) и канелата.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност