Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Свински късчета с гъби и праз

В унисон със зимата

20’ Подготовка
60’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 кг свински гърди
  • 300 г пресни гъби (печурки или микс)
  • 2 стръка праз лук
  • 2 скилидки чесън
  • 200 мл готварска сметана
  • 100 мл бяло вино
  • 2-3 с.л. зехтин или олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сушен розмарин
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Свинските гърди се нарязват на парчета и се овкусяват със сол, черен пипер и червен пипер.
  2. Загрейте зехтина в дълбок тиган или тенджера и запечатайте месото от двете страни, докато придобие златиста коричка. Извадете го и го оставете настрана.
  3. В същия съд добавете нарязания на кръгчета праз и ситно нарязания чесън. Гответе 2-3 минути, докато омекнат.
  4. Добавете нарязаните на тънки филийки гъби и задушете, докато течността от тях се изпари. Върнете свинските гърди в съда, залейте с бялото вино и гответе няколко минути, за да се изпари алкохолът.
  5. Налейте сметаната, добавете розмарина и разбъркайте добре.
  6. Намалете котлона, покрийте с капак и оставете ястието да се готви на слаб огън за около 40-50 минути, докато месото се сготви напълно и сосът се сгъсти.
  7. Сервирайте свинските гърди с гарнитура от картофено пюре.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино чесън червен пипер олио праз свинско сушен розмарин готварска сметана гъби