Необходими продукти:
- 1 кг свински гърди
- 300 г пресни гъби (печурки или микс)
- 2 стръка праз лук
- 2 скилидки чесън
- 200 мл готварска сметана
- 100 мл бяло вино
- 2-3 с.л. зехтин или олио
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сушен розмарин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Свинските гърди се нарязват на парчета и се овкусяват със сол, черен пипер и червен пипер.
- Загрейте зехтина в дълбок тиган или тенджера и запечатайте месото от двете страни, докато придобие златиста коричка. Извадете го и го оставете настрана.
- В същия съд добавете нарязания на кръгчета праз и ситно нарязания чесън. Гответе 2-3 минути, докато омекнат.
- Добавете нарязаните на тънки филийки гъби и задушете, докато течността от тях се изпари. Върнете свинските гърди в съда, залейте с бялото вино и гответе няколко минути, за да се изпари алкохолът.
- Налейте сметаната, добавете розмарина и разбъркайте добре.
- Намалете котлона, покрийте с капак и оставете ястието да се готви на слаб огън за около 40-50 минути, докато месото се сготви напълно и сосът се сгъсти.
- Сервирайте свинските гърди с гарнитура от картофено пюре.