Винаги съм предпочитал да си готвя ребърца - свински или телешки. Поради някаква странна причина, обаче, хората в местните месни магазини не са големи фенове на ребрата и вместо тях най-често предлагат гърди. Някои поне имат доблестта да ги обявят за такива, други доскоро си пишеха "ребра" на етикета. Гърдичките са продукт, който е с доста по-ниско (или да кажем - различно) качество от ребрата (в тази сентенция не е вложен никакъв библейски или полово-дискриминационен умисъл), но пък за сметка на това - с доста по-голямо съдържание на любимото на цялата наша нация "мазничко". Рядко съм доволен от резултата, когато готвя гърди, но ако съм принуден да ги ползвам, съм си намерил начин да си ги направя достатъчно вкусни. Предлагам моето решение тук.
Необходими продукти:
- Свински гърди с кост - 4 бр.
- Пушен червен пипер
- Ябълков оцет
- Няколко скилидки чесън
- Зехтин
- Сол
- Черен пипер
- Розов пипер на зърна
- Риган
- Мащерка
- Сокът от половин буркан мариновани кисели краставички
- 2 пинти бира
- Пресен копър
- Пресен магданоз
- Пчелен мед
- Захар
- Бейби кисели краставички
- 1 розов домат
Начин на приготвяне:
- Поливаме всяко от парчетата месо с малко зехтин и размазваме с ръце по всичките им страни. Поръсваме със сол и прясно смлян черен пипер на зърна, както и с доста пушен червен пипер на прах. Разтриваме месото от всички страни, за да разпределим подправките равномерно.
- Поставяме месото в дълбок съд, поръсваме обилно с риган, розов пипер и мащерка. Нахвърляме няколко пресовани или разрязани през средата скилидки чесън връху мръвките - не е необходимо да белим чесъна, идеята е той да си пусне аромата в маринатата. В съда изливаме около бутилка бира и сока от буркана с кисели краставички. Повиваме съда със стреч фолио или, ако ползваме тенджера - похлуваме с капака. Оставяме да преседи в хладилник за около 6 часа - колкото повече, толкова по-вкусно ще стане накрая.
- Когато свинските гърди са вече достатъно мариновани, вадим ги от хладилника и ги оставяме на стайна температура за около 10 мин. През това време загряваме тиган на силен огън. На дъното капваме малко зехтин и пържим всяко парче месо по отделно. Пърженето трябва да бъде за по около 1 мин. на страна като по този начин обръщаме 7-8 пъти. Преди всяко обръщане поръсваме горната страна с няколко капки ябълков оцет и щипка захар.
- Прехвърляме месото в тава за печене, предварително намазнена с малко зехтин. В тигана изливаме около халба бира, за да го изплакнем и с получената консистенция заливаме гърдите в тавата. Повиваме стабилно с алуминиево фолио и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 60 мин.
- Време е да махнем фолиото от тавата. Поръсваме с още обилно количество пушен червен пипер и няколко супени лъжици пчелен мед. Печем така още около 30 мин.
- Готовите гърди сервираме в чиния и гарнираме с посолени резенчета домат и няколко кисели краставички. Поръсваме с пресен копър и магданоз, няколко капки зехтин и малко черен пипер.