Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Стек от риба тон с бадеми и див лук

А пюрето от целина прави вкуса още по-богат

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
50’ Време за готвене
2 Порции
3 Трудност

Необходими продукти:

  • Филе от риба тон, 1 стек (~400 г)
  • Подправка чили
  • Табаско
  • Зехтин
  • Зрънца анасон
  • Див лук, сушен на перца
  • Краве масло, 2 ч.л.
  • Черен пипер
  • Сол на вкус
  • Целина, 2 стръкчета
  • 1 глава червен лук
  • 1 морков
  • 3 с.л. светла бира или бяло вино
  • Алуминиево фолио
  • Хартия за печене
  • 1 кубче телешки бульон
  • 2 натрошени бадема
  • 1 цял бадем
  • Листа от целина, за украса
  • 2 чери домата, разполовени, за гарнитура

Начин на приготвяне:

  1. Стекът се намазва със зехтин и се поръсва със сол и черен пипер от всички страни

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. Загрява се добре един тиган с незалепващо покритие и рибата се запечатва от долната страна за 3 мин.
  3. Обръща се и се поръсва с малко зехтин, щипка чили, щипка див лук, няколко капки табаско, а най-отгоре се поставя бучка краве масло.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. Когато маслото се разтопи от температурата на рибата и се "свлече" към дъното на тигана, в съда се добавят няколко зрънца анасон. Разклаща се добре.
  5. Следва обръщане на стека и повторение на процедурата от стъпка 3 и 4.

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. Излива се малко лимонов сок и рибата тон се прехвърля върху два пласта алуминиево фолио, покрити с един слой хартия за печене. Под нея се поставят стръковете целина, а отгоре й се посипват натрошените бадеми. Един бадем се оставя цял.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. Фолиото се завива около рибата, за да направи джобче. Излива се бирата (или бялото вино), а всичко това се увива в още един голям пласт фолио.
  8. Поставя се в тавичка, на дъното на която се наливат 2 ч.ч. топла вода.
  9. Някъде в едното ъгълче се поставя кубчето бульон, за да си пусне аромата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  10. Тавичката се слага в предварително загрята на 160 градуса фурна и се оставя за 30-45 мин.

    Снимка: Юлиян Илиев

  11. В чопър се смилат стръкове и листа от целина, морков и една глава червен лук. 
  12. В тиган на слаб огън се разтопява масло и пасираната смес се запържва. Добавят се сметана и паста от чушки.

    Снимка: Юлиян Илиев

  13. Сместа се разбърква и се отстранява от котлона.

    Снимка: Юлиян Илиев

  14. Във всяка порция се слага 1/2 от стека, полива се със соса от целина и се украсява с чери домати и листенца от целина.

    Снимка: Юлиян Илиев

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло сол черен пипер бира лук чери домати целина алуминиево фолио чили телешки бульон бадеми сос "Табаско" риба тон анасон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче