Необходими продукти:
- Филе от риба тон, 1 стек (~400 г)
- Подправка чили
- Табаско
- Зехтин
- Зрънца анасон
- Див лук, сушен на перца
- Краве масло, 2 ч.л.
- Черен пипер
- Сол на вкус
- Целина, 2 стръкчета
- 1 глава червен лук
- 1 морков
- 3 с.л. светла бира или бяло вино
- Алуминиево фолио
- Хартия за печене
- 1 кубче телешки бульон
- 2 натрошени бадема
- 1 цял бадем
- Листа от целина, за украса
- 2 чери домата, разполовени, за гарнитура
Начин на приготвяне:
- Стекът се намазва със зехтин и се поръсва със сол и черен пипер от всички страни
- Загрява се добре един тиган с незалепващо покритие и рибата се запечатва от долната страна за 3 мин.
- Обръща се и се поръсва с малко зехтин, щипка чили, щипка див лук, няколко капки табаско, а най-отгоре се поставя бучка краве масло.
- Когато маслото се разтопи от температурата на рибата и се "свлече" към дъното на тигана, в съда се добавят няколко зрънца анасон. Разклаща се добре.
- Следва обръщане на стека и повторение на процедурата от стъпка 3 и 4.
- Излива се малко лимонов сок и рибата тон се прехвърля върху два пласта алуминиево фолио, покрити с един слой хартия за печене. Под нея се поставят стръковете целина, а отгоре й се посипват натрошените бадеми. Един бадем се оставя цял.
- Фолиото се завива около рибата, за да направи джобче. Излива се бирата (или бялото вино), а всичко това се увива в още един голям пласт фолио.
- Поставя се в тавичка, на дъното на която се наливат 2 ч.ч. топла вода.
- Някъде в едното ъгълче се поставя кубчето бульон, за да си пусне аромата.
- Тавичката се слага в предварително загрята на 160 градуса фурна и се оставя за 30-45 мин.
- В чопър се смилат стръкове и листа от целина, морков и една глава червен лук.
- В тиган на слаб огън се разтопява масло и пасираната смес се запържва. Добавят се сметана и паста от чушки.
- Сместа се разбърква и се отстранява от котлона.
- Във всяка порция се слага 1/2 от стека, полива се със соса от целина и се украсява с чери домати и листенца от целина.