Необходими продукти:
- 4 луканкови наденици
- 350 г леща, сварена
- 4 яйца, опържени на очи, с рохки жълтъци
- Краве масло
- Зехтин
- 100 мл. бира
- Чревен пипер
- 1 стрък праз лук, наситнен
- 4 скилидки чесън, наситнени
- 150 г домати от консерва
- 2 с.л. доматено пюре
- Сол
- Черен пипер
- Чубрица
- 1 кубче телешки бульон, разтворено в 1 ч.ч. вряла вода
- Стръкчета прясна целина
Начин на приготвяне:
- Лещата се сварява според инструкциите на пакета, прецежда се и се отделя на страна.
- В горната част на надениците се правят прорези на всеки 2 см. Слагат се в намазнена със зехтин тавичка. Изсипва се 1 ч.ч. бира. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна с включен вентилатор.
- В нагорещен тиган с 3 с.л. зехтин се запържват празът, чесънът, посоляват се и се ръсят с чубрица и черен пипер.
- След 3 мин. се слага 1 с.л. червен пипер и всичко се разбърква. Сипва се доматеното пюре и пак следва бъркане.
- Добавят се доматите и разтворения телешки бульон.
- Изсипва се сварената леща и се доливат 500 мл. вода. Ястието се оставя да къкри на слаб огън до извиране на водата. Ако тиганът е недостатъчно дълбок, всичко се прехвърля в тенджера.
- В друг тиган с малко краве масло на дъното се чукват 4 яйца, ръсят се със сол и черен пипер и се изпържват така, че белтъкът да стегне, но жълтъкът да остане в рохко състояние.
- В 4 чинии се сипва от лещата, а отгоре се слага по една наденица и по едно от яйцата на очи.
- Ястието се украсява със стръкчета от прясна целина и се поръсва с няколко капки ябълков оцет. Сервира се с обелени скилидки чесън, стрък пресен лук заедно с купичка сол, в която да се потапя преди отхапване. Да ви е сладко!