Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Словашка зима: Леща с луканкова наденица

Не пропускайте този традиционен специалитет

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
45’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 4 луканкови наденици
  • 350 г леща, сварена
  • 4 яйца, опържени на очи, с рохки жълтъци
  • Краве масло
  • Зехтин
  • 100 мл. бира
  • Чревен пипер
  • 1 стрък праз лук, наситнен
  • 4 скилидки чесън, наситнени
  • 150 г домати от консерва
  • 2 с.л. доматено пюре
  • Сол
  • Черен пипер
  • Чубрица
  • 1 кубче телешки бульон, разтворено в 1 ч.ч. вряла вода
  • Стръкчета прясна целина

Начин на приготвяне:

  1. Лещата се сварява според инструкциите на пакета, прецежда се и се отделя на страна.
  2. В горната част на надениците се правят прорези на всеки 2 см. Слагат се в намазнена със зехтин тавичка. Изсипва се 1 ч.ч. бира. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна с включен вентилатор.
  3. В нагорещен тиган с 3 с.л. зехтин се запържват празът, чесънът, посоляват се и се ръсят с чубрица и черен пипер.
  4. След 3 мин. се слага 1 с.л. червен пипер и всичко се разбърква. Сипва се доматеното пюре и пак следва бъркане.
  5. Добавят се доматите и разтворения телешки бульон.
  6. Изсипва се сварената леща и се доливат 500 мл. вода. Ястието се оставя да къкри на слаб огън до извиране на водата. Ако тиганът е недостатъчно дълбок, всичко се прехвърля в тенджера.
  7. В друг тиган с малко краве масло на дъното се чукват 4 яйца, ръсят се със сол и черен пипер и се изпържват така, че белтъкът да стегне, но жълтъкът да остане в рохко състояние.
  8. В 4 чинии се сипва от лещата, а отгоре се слага по една наденица и по едно от яйцата на очи.
  9. Ястието се украсява със стръкчета от прясна целина и се поръсва с няколко капки ябълков оцет. Сервира се с обелени скилидки чесън, стрък пресен лук заедно с купичка сол, в която да се потапя преди отхапване. Да ви е сладко!

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол черен пипер червен пипер чубрица бира домати праз целина наденица телешки бульон яйца доматено пюре леща

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче