Необходими продукти:
- 250-300 г брашно
- 7 г суха мая
- 150 мл хладко мляко
- 90 г масло
- 200 г захар
- 1 яйце
За крема:
- 300-400 г ягоди,
- 150 г захар,
- 250 г квасена сметана,
- 1 пакет ванилов пудинг,
- 1 яйце,
- 80 г филирани бадеми
Начин на приготвяне:
- Брашното се пресява в купа и се прави кладенче.
- Маята се разтваря в малко топло мляко, брашно и захар и се оставя на топло място да шупне.
- Маслото се разтопява и заедно с готовата мая, млякото, яйцето и захарта, се изсипва при брашното. Замесва се меко еластично тесто, което се оставя на топло да бухне.
- Ягодите се измиват, подсушават и почистват от дръжките. Разбъркват се с 50 г захар и 1 с.л. брашно.
- Тестото се разточва върху набрашнен плот и се пренася в застлана с хартия за печене тава. Оставя се отново за 15 мин. да втаса на топло.
- Сметаната се разбива с яйцето, ваниловия пудинг и останалата захар.
- Ягодките се разпръскват върху тестото, по-едрите се разполовяват, така че да го покрият изцяло. Сметановата смес се излива отгоре и заглажда. Сладкишът се посипва плътно с филирани бадеми.
- Пече се на 180 градуса до златисто. Оставя се да изстине и се поднася украсен с пудра захар.
ИЗБРАНО