Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сладкиш "Дорсет" с ябълки

Сочен и много вкусен

20’ Подготовка
40’ Време за готвене
8 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 115 г масло, нарязано на кубчета и охладено, плюс допълнително за намазване
  • 225 г самонабухващо брашно
  • 2 ч.л. смляна канела
  • 115 г кафява захар
  • 1 голямо яйце, разбито
  • 6-8 супени лъжици прясно мляко
  • 225 г сладки ябълки, обелени, почистени от сърцевината и нарязани на кубчета
  • 100 г стафиди
  • 2 супени лъжици захар, за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете с масло и застелете дълбока 20 см форма за торта или кекс с пергаментова хартия за печене.
  2. Смесете брашното и канелата заедно в голяма купа. Добавете маслото и стискайте с пръсти в брашното, докато заприлича на фини галета. Разбъркайте с кафявата захар.
  3. Разбийте яйцето, последвано от 6-8 супени лъжици прясно мляко. Сипвайте го постепенно, докато получите гладко, гъсто тесто.
  4. Добавете ябълките и стафидите и разбъркайте, за да се смесят.
  5. Изгребете тестото в подготвената форма и внимателно го изравнете. Поръсете отгоре захарта и печете за 30-40 минути, или докато сладкишът стане златист.
  6. Оставете да се охлади във формата за 15 минути и след това внимателно обърнете върху решетка, за да доизстине.
  7. Поръсете с пудра захар за финал и поднесете.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло ябълки стафиди яйца прясно мляко кафява захар канела брашно