За блата:
6 с. л. масло,
1 ч. ч. кафе,
1 ч. ч. мътеница,
2 яйца,
1 ½ ч. ч. захар,
1 ¼ ч. ч. брашно,
1 ч. л. сол,
½ ч. ч. какао на прах,
1 ч. л. бакпулвер,
1 ¾ ч. л. сода бикарбонат,
2 ванилии;
За заливката:
2/3 ч. ч. пълномаслена сметана,
200 гр млечен шоколад,
450 гр бял шоколад,
Приготвяне:
Разтопяваме маслото с кафето и добавяме мътеницата. Сагаме яйцата и захарта в купа и ги разбваме на ниска скорост. Добавят се едно след друго брашното, солта, какаото, бакпулвера и содата. Разбиваме добре докато се смесят. Прибавяме ванилията и сместа с кафето и отново разбиваме добре.
Сместа се прехвърля в тава застлана с хартия за печене.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15-20 мин.Изваждаме от тавичката и оставяме блата да изстине.
С кръгли форми (2.... една по малка и една по голяма) започваме да изрязваме блата, редят се едно върху друго първо по голямото парче и след това по малкото и така всяко едно.
Заливката:
Загряваме сметаната в тенджерка с дебело дъно докато започнат да се образуват мехурчета по ръба и. Слагаме шоколада в средна по големина купа. Добавяме половината от сметаната и ги оставяме да престоят 30 секунди, за да се разтопи шоколада. Разбъркваме, за да се получи еднородна смес. След това добавяте останалата сметана и отново разбъркваме. С тази смес заливаме всяко кексче.
За шоколадовите стърготини:
Настъргваме част от шоколада на дребно ренде, а другата част с помощта на белачка за зеленчуци изрязваме тънки парченца шоколад и декорираме шоколадовото изкушение с тях.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност