пресен шаран с тегло около 4-5 кг
200-250 г бланширан ориз
средно голяма глава кромид лук
100 г орехи на ядки
средно голям домат
връзка магданоз
1/2 връзка пресен копър
1/2 бутилка бяло сухо вино
черен пипер
щипка смлян кимион
около 10 г чубрица
сол
1/2 ч.л. чесън на прах
1 с.л. сух дивесил
Шаранът след почистване на люспите, хрилете и вътрешностите, се измива много добре, след което се пристъпва към сваляне на кожата, внимателно като се започва откъм главата. Без да се режат главата и опашката, кожата се снема като дамски чорап - осолява се и се слага в тенджера. Месото се филетира и се смила на кайма.
Оризът се вари в съотношение ориз вода 1:3 (15 минути до полуготовност), като при варенето към него се добавят ситно нарязаните дръжки от магданоз и копър. Смесва се с каймата, смлените орехи и подправките, добавят се и виното и олиото, и след като сместа се охлади, се слагат и наситнените магданоз и копър. Получената смес се слага в кожата. След като тя се напълни, рибата се зашива, останалата плънка се слага в намазнената тава, като канапе и върху нея се слага напълнената риба. Пече се при 180-200 градуса около 25-30 минути. Върху напълнения шаран се подреждат шайбички от домати като люспи.