Необходими продукти:
- 1 супена лъжица зехтин
- Лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, счукана
- 650 г замразен грах
- 750 мл зеленчуков бульон
- 6 парчета бекон на ивици
- 1 супена лъжица масло
Начин на приготвяне:
- Загрейте олиото в тенджера. Добавете лука и леко гответе на среден огън за 5-6 минути, докато омекне, но не покафенее.
- Сложете чесъна и гответе още минута.
- Разбъркайте три четвърти от граха, след което налейте бульона. Оставете да заври и нека да къкри 10-12 минути. През това време запечете бекона на скара, докато стане хрупкав.
- Оставете супата да се охлади за няколко минути, след това внимателно прехвърлете в кухненски робот и разбийте до гладкост. Може да го направите и с пасатор.
- Върнете супата в тенджерата и добавете останалия грах.
- Оставете да заври и нека отново да къкри за 2 минути, или докато грахът омекне.
- Подправете на вкус, след това разбъркайте маслото.
- Разпределете супата в купички и завършете с начупения бекон.