за тестото:
1 кг брашно, може и с 1 кубче мая
1 с.л. сол
1с.л. оцет
1 яйце
малко хладка вода, за да се омеси
плънка:
4 глави лук
2-3 супени лъжици олио
1 шепа брашно
2 яйца
натрошено сирене
6-7 лъжици олио
сол на вкус
250 грама кисело мляко
За една кора са нужни 2 топчета от тестото (което предварително се разделя на 8 топчета, различни по големина). Двете топчета се слепрат едно за друго с мазнинка и се разточват. Най-долната кора се прави от 3 слепени топчета, а най-горната - от 1 топче.
За пълнежа - лукът се задушава с малко вода с 2-3 супени лъжици олио, след като изстине му се слагат 1 шепа брашно, 2 яйца, натрошено сирене, 6-7 лъжици олио, сол на вкус и 250 грама кисело мляко. Този пълнеж се слага върху слепените три кори, редуват се пълнеж и кори до изчерпване на количеството, отгоре се разстила последната, по края се слагат мазнина и сирене, а в средата - кисело мляко по желание.
Моята модификация на снимката е без да се точат корите. Това е лесния начин - в машината забъркваш тестото, като за пица и слагаш плънката, отгоре кисело мляко и печеш.
Има и възможност да се направи самоковски зелник с плънка само от зеле или от тиква.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.