Необходими продукти:
- ½ ч.л. сол
- 230 г фузили, сурови
- 3 рибки аншоа, нарязани на едро
- 3 скилидки чесън, нарязани на едро
- Кората от 1 лимон, настъргана на ситно
- 3 с.л. прясно изцеден лимонов сок
- 1 жълтък
- 2 с.л. дижонска горчица
- 6 с.л. зехтин
- 3 с.л. настърган на ситно пармезан
- 3 филийки хляб (желателно е да е с квас), нарязани на кубчета
- 3 ч.ч. предварително сготвено и накъсано/нарязано на жулиени пилешко месо
- Около 1 салата "Ромен" или по-малко, нарязана на едро
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Сварете пастата според указанията на опаковката. Изцедете я и я оставете да се охлади за 5 мин.
- Докато пастата се вари, сложете на дъска за рязане трите рибки аншоа, чесъна и ½ ч.л. сол и накълцайте на ситно всичко заедно, за да се смеси добре.
- В купа сложете лимоновата кора, лимоновия сок, жълтъка, горчицата и разбийте добре с телена бъркалка. Докато го правите, прибавете на тънка струйка около 5 с.л. зехтин, след което и пармезана. Трябва накрая да получите гладка смес.
- Останалата с.л. зехтин сложете в тиган на среден огън. В него пуснете кубчетата хляб и ги запечете до златисто, като ги разбърквате от време навреме. Овкусете ги с малко сол.
- В голяма купа сложете сварената паста, пилето, салатата и дресинга. Разбъркайте добре, след което прибавете крутоните и отново разбъркайте. Отгоре поръсете с още малко пармезан и сервирайте.
Предложение: Ако искате, може да прибавите и чери домати. Те придават допълнителна свежест на салатата.
ИЗБРАНО