100 г бяло пшенично брашно
50 г пълнозърнесто пшенично брашно
щипка сол
80 г студено масло, нарязано на кубчета
50 г пудра захар
30 г суров шамфъстък
10 г ванилова захар
1 яйце
За плодовия пълнеж:
по 100 г пресни малини, къпини и черни боровинки (общо 300 г плодове)
2 с.л. кафява нерафинирана захар
пудра захар
Смесват се двата вида брашна и солта. Прибавя се студеното масло и се стрива с пръсти до получаване на маслени трохи. Изсипват се смлените в робот или ръчна мелничка шамфъстъци и се обърква заедно с пудрата и ваниловата захар. Прибавя се яйцето и с бързи движения се оформя меко тесто. Не се меси. Увива се в кухненско фолио и се оставя на хладно за около 1 час.
Фурната се нагрява на 200 градуса. Подготвя се голяма тава, която се покрива с хартия за печене. След като тестото се охлади, се разделя на две. Разточват се върху леко набрашнена повърхност с дебелина около 3-4 мм.
Плодовете се разпределят в средата на двете тарталети. Оставя се непокрито тесто. Краищата се загъват навътре. Галетите се пренасят в тавата върху хартията с помощта на шпатула. Поръсват се с кафявата захар. Пекат в предварително загрятата фурна за 25 минути или докато тестото се зачерви, а пълнежът е започнал да ври. След готовност се оставят да изстинат. Поднасят се поръсени с пудра захар и топка ванилов сладолед.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО