Необходими продукти:
- 2 големи ябълки, обелени и нарязани на малки кубчета
- 50 г захар
- 1 ч.л. канела
- 1 яйце, разбито, за намазване
- Пудра захар за поръсване
За тестото:
- 250 г брашно
- 100 г масло (на стайна температура)
- 50 г захар
- 1 яйце
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ванилия
- 2-3 с.л. прясно мляко (ако е необходимо)
Начин на приготвяне:
- В тиган загрейте ябълките със захарта и канелата, докато омекнат и сместа се сгъсти. Оставете да се охлади.
- Пригответе тестото по следния начин: В голяма купа пресейте брашното и бакпулвера. Добавете захарта и ванилията и разбъркайте добре. Нарежете маслото на малки кубчета и го добавете към брашното. С пръсти или с нож за тесто, втрийте маслото в брашното, докато получите текстура на ситни трохи. В отделна купа разбийте яйцето и го добавете към сместа. Разбъркайте, докато започне да се оформя тесто. Ако е необходимо, добавете 2-3 с.л. прясно мляко, за да получите меко, но не лепкаво тесто. Омесете тестото на леко набрашнена повърхност за няколко минути, докато стане гладко и еластично. Увийте тестото в пластмасово фолио и го оставете в хладилника за около 30 минути да почине.
- Когато времето изтече, разточете го и го нарежете на квадрати със страна около 10 см.
- Поставете по една супена лъжица от ябълковия пълнеж в средата на всеки квадрат. Сгънете тестото около пълнежа, за да оформите рулца, и притиснете краищата добре, за да не изтича пълнежът.
- Наредете рулцата върху тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с разбитото яйце.
- Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 20-25 минути, докато станат златисти.
- След като изстинат, поръсете рулцата с пудра захар.
- Сервирайте ги топли или охладени, най-добре в компанията на чай или кафе.