450 г брашно
200 мл топла вода
1 яйце
1 пак. суха мая
50 г масло
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
За соса:
300 мл прясно мляко
70 г брашно
20 г масло
сол
1 яйце
За плънката:
250 г ситно нарязани пилешки гърди
1 глава лук ситно нарязана
2 скилидки чесън, скълцани
сол
черен пипер
мащерка
риган
1 червена чушка, ситно нарязана
1 зелена чушка, ситно нарязана
За намазване:
1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко
Тестото се замесва и се оставя да втаса. Приготвя се кремът, като в загрятото масло се запържва брашното. Добавя се топлото мляко и с бъркалка се бърка енергично, докато сосът започне да се сгъстява. Посолява се и се добавя яйцето. Разбърква се сосът и се дръпва от огъня. Оставя се да изстине.
За плънката се запържва лукът до порозовяване. Добавят се пилешкото филе, чесънът, сол и черен пипер и се вари на средна температура, докато течността се изпари. Добавят се мащерката и риганът.
Готовото тесто се разточва върху набрашнен плот. Оформя се правоъгълник с размери 40х30 см, върху който се разстила изстиналият сос. Слага се плънката от пилешко месо, а върху нея наситнените сурови чушки. Тестото се навива на руло, което се реже на кръгове около 3 см широки. Поставят се в тава, покрита с хартия за печене, и се оставят да втасат, докато увеличат двойно обема си. Намазват се с разбит жълтък с 1 с.л. прясно мляко и се пекат в загрята на 200 градуса фурна около 20-25 минути до зачервяване. Поднасят се с топла супа или айран.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност